New Orleans este un oras surprinzator, turistii adesea intampinand dificultati in a intelege natura sa. De ce? In primul rand pentru ca este diferit de orasele americane.
In al doilea rand, pentru ca un frumos cartier frantuzesc isi etaleaza cladirile grandioase si, nu in ultimul rand, pentru ca oamenii se plimba pe ritmuri de jazz, zi si noapte, in centrul cultural al capitalei Louisianei.
Ceea ce vor invata vizitatorii foarte rapid va fi ca barurile nu au ora de inchidere afisata la intrare, mancarea este picanta, iar muzica pulseaza la fiecare colt de strada.
In New Orleans exista o fuziune intre eleganta frantuzeasca, nostalgia oraselor europene si mentalitatea deschisa a americanilor.
Orasul este un loc in care africanii, sclavi sau liberi, indienii si colonistii francezi au imbinat armonios culturile autohntone. Rezultatul a fost unul pozitiv, iar Guvernul francez a sustinut aceasta mixtura, fiind o strategie benefica pentru New Orleans-ul de astazi.
Ce este muzica fara dans?
... si New Orleans fara jazz? Nu cred ca e cazul sa raspundem la aceasta intrebare, fiindca simbolul orasului este insusi jazz-ul, drept dovada, inca de la intrare, New Orleans te intampina pe ritmuri de jazz traditional, pana la acid jazz - cate ceva pentru fiecare ureche, in fiecare zi a saptamanii.
Muzica din New Orleans a avut un efect profund asupra jazz-ului timpuriu. Multi interpreti de jazz ai vremii isi prestau muzica in diferite locuri ale orasului, in special in cartierele de genul "red-light districts", cel mai celebru fiind Storyville, plasat in jurul Basin Street.
Cornetistul Buddy Bolden a fost liderul unei trupe mentionate ca fiind prima miscare, ce avea sa fie numita mai tarziu "jazz". Nicio inregistrare a artistului nu a fost pastrata.
Pianistul Jelly Roll Molton, de origina africana, si-a inceput cariera in Storyville. Din 1904 el a tinut un turneu de "vaudeville" (o forma de teatru canadian), in zonele sudice ale Statelor Unite, insa si in Chicago si New York. Trupa sa, "Jelly Roll Blues", pe care a infiintat-o in 1905, a fost prima trupa care a fost inclusa in curentul "jazz", intr-unul din ziarele locale. In acelasi an, mai multi muzicieni locali au fost incadrati in acest gen de muzica.
Si de aici, din inima New Orleans-ului, dintr-un cartier rau famat, numit "Storyville" a pornit un nou gen dansant, ce avea sa schimbe intreaga perceptie muzicala a omenirii - de la jazz, la rock'n'roll si drum'n'bass. O evolutie benefica si o muzica apoteotica, pe ritmurile carora dansam, chiar si involuntar, in zilele noastre.
Fanii jazz-ului stiu aceste lucruri si mai stiu ca New Orleans este locul in care jazz-ul explodeaza vertiginos in cele mai pure si complexe forme ale sale.
New Orleans, New Orleans...
Foto: www.telegraph.co.uk / Wikipedia