Antena Căutare

Parcul Washington Square - un simbol al New York-ului

A fost construit ca sa desparta si a ajuns, la scara, simbolul unitatii culturale americane. Faimos in egala ma­su­ra atat pentru Arcul de Triumf, cat si pentru spectaco­lele organizate ad-hoc, Parcul Washington Square a de­ve­nit un simbol aparte, de suflet, al Orasului care nu doarme niciodata.

Pentru orice vizitator al New Yorkului, periplul complet inseamna de regula ametitorul Empire State Building, Rockeffeler Center cu a sa fantastica panorama de pe Top of the Rock, Time Square, locul unde trecerea intr-un nou an pare ca are loc in fiecare zi, sau Central Park, imensa oaza de verdeata, poate singurul loc din New York in care uiti pentru moment de padurea din beton, otel si sticla care te inconjoara pana la sufocare si respiri cu adevarat. Washington Square Park este de obicei descoperirea de ultim moment a celor care se isi rezerva cel putin o zi pentru a vizita, pe indelete, Greenwich Village, cel mai boem cartier al orasului. De ce au inclus turistii si chiar newyorkezii zona pe lista lor de „must see"?

In primul rand pentru a fi in cartierul unde s-au filmat exterioarele si unde aproape fiecare casa colorata, scara sau poarta pare desprinsa din celebrul „Sex in the city", serial cu milioane de telespectatori si fani. In al doilea rand, pentru a vedea cu ochii lor unde... naiba se termina celebra „Fifth Avenue", bulevardul care pare fara de sfarsit si care iti „inghite", indiferent de a cata oara esti in zona, ore si ore de „cascat ochii" la vitrine si, de ce nu, chiar de „cascat punga", shopping-ul aici fiind un eveniment de povestit si la nepoti! Si, in fine, pentru a pierde cateva ore parcungand agale kilometri de talcioc care se organizeaza aici la sfarsit de saptamana prin blocarea circulatiei pe cate o strada principala, si ea parand fara de sfarsit.

Istorie in aer liber

Nici nu stii care este principala atractie in Washing­ton Square Park. Poate atmosfera relaxata in permanenta, indiferent de momentul zilei, anotimp sau conditie meteorologica. Locul de aici, desi tot iarba, tot pomi, tot alei, se deosebeste fundamental de celalalta gradina-simbol a orasului, Central Park, nu numai prin dimensiuni, dar in special, din nou, prin atmosfera. Aici nimeni nu vine sa fuga, ci sa joace sah. Nimeni nu-si intinde patura la soare, ci sta pe banca pentru o confruntare de idei sau citeste o carte. Aici nu celebrele veverite, ci porumbeii sunt hraniti si feriti aproape la fiecare pas, iar plimbarea cainilor e prohibitiva.

Parcul a fost construit undeva, la inceputul anilor 1900, dupa ce locul a fost cunoscut, in secolul al XVII-lea, ca fiind initial o plantatie de tutun si apoi chiar cimitir unde au fost ingropate victimele epidemiei de febra galbena ce a zguduit orasul la inceputul anilor 1800. In pofida existentei celor peste 20.000 de morminte, perimetrul a devenit apoi loc de desfasurare pentru parazile militare, capatand, pentru prima data, o intrebuintare oficiala de agrement. Abia in anul 1849 putem spune ca a devenit una dintre cele peste 19 mii de oaze de verdeata care formeaza in prezent zestrea de parcuri a Marelui Mar.

Arcul de triumf, atractia principala a parcului, avea sa fie construit abia in anul 1889, fiind doar o copie din lemn a monumentelor de acelasi gen din Europa si fiind dedicat sarbatoririi a o suta de ani de la instalarea in functie a presedintelui Whahington. Deoarece reactia newyorkezilor a fost extrem de pozi­tiva, administratia locala a hotarat construirea unui monument din marmura care sa fie ridicat in locul constructiei provizorii.

Ca semn al interesului fata de acest edificiu si de pretuire fata de cei care au contribuit financiar la concretizarea proiectului, constructorul ales a fost David H. King Jr, cel care s-a facut cunoscut prin realizarea soclului la Statuia Li­bertatii. Astfel, din 1895, de cand a fost inaugurat si pana in prezent, pe sub Arcul de Triumf din Washington Square au trecut nu numai parazi militare si chiar autobuzele coborand din Fifth Avenue pana in 1958, dar si mii si mii de destine al caror poate singur loc de intersectie a devenit.

In plus, parcul si arcul sau de triumf au reusit un lucru aproape unic. Acela de a aduce intr-un loc in care istoria e cioplita in marmura grea si aproape ca iti vine sa pasesti cu capul descoperit acel spirit unic, de boema relaxare, specific cartierului in care „Sex in the City" nu e numai numele unui serial de succes, ci si o stare de a fi.

Citeste si Jurnalul National

Foto: washingtonsquarepark.com

FOTO! Cele mai frumoase 10 locuri din New York pe care nu le poti rata... VIDEO! Ziua Indragostitilor la mare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x