Live acumObservator 06
Prime Time 20:30X Factor

Povești de călătorie. Thassos insula vinului

Aleasă de mii de turiști români în fiecare an, insula grecească se prezintă ca un melanj perfect între cultură și peisaje, obiceiuri și istorie, oferindu-i călătorului puțin din fiecare minune a naturii pe care o păstrează din cele mai vechi timpuri.

Primele mențiuni despre Thassos, au apărut în scrierile lui Herodot, care susținea că minunatul tărâm de smarald și-a primit numele de la Thassos, fratele Europeni, frumoasa răpită de Zeus. În căutarea ei, fiul Regele Agenor a rămas fascinat de frumusețea locului și de clima prietenoasă, stabilindu-se pe insula care îi poartă numele.

Poveștile și legendele antice fac înconjurul locului, mai ales că încă din Grecia Antică, Thassos era locul preferat de zei, pentru relaxare. Datorită vinului extrem de bun, cu o notă aparte, dar și pentru bogățiile naturale, insula era considerată cea mai de preț comoară grecească.

Astăzi, destinația este recunoscută în special pentru plantațiile de viță de vie, pentru întinderile uriașe de măslini, dar mai ales pentru mirea de albine. Dacă ajungi în Thassos, trebuie neapărat să te oprești în satul Theologos, unde vei putea servi cel mai bun vin din Grecia. Tot aici, anual se organizează un festival în cinstea ”băuturii zeilor”, unde zdrobitul strugurilor cu picioarele sunt adevăratele atracții. După o zi întreagă în care ai muncit la storsul parfumatelor fructe, vei fi răsplătit cu delicatese, iar sătenii îți vor spăla și săruta picioarele. După ritualul de curățare, vei dansa pe ritmuri de zorba alături de localnici.

În Kallirachi, micuțul sat de munte, sătenii se ocupă cu apicultura. De aici, îți poți achiziționa mai multe feluri de miere, în nuanțe diverse. Totodată, te poți bucura în tihnă de frumusețile naturale, de panoramele asupra orașului Kavala, dar și de atmosfera veche a localității.

De Mădălina Isar

Sejur individual Thassos

Vila Stella 2*- de la 45 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa, transport individual. Detalii pe www.besttourism.ro, call center 031/226332

Recomandari