Căutare Live

Praga, orasul lui Kafka

Praga e rece, impunatoare, prea frumoasa pentru doi ochi. Oriunde te uiti, e o statuie, un detaliu la o fereastra sau pe un acoperis, ceva straluceste si, daca doar treci, nu ai cum sa vezi tot, sa inghiti tot, iar ce ramane neinghitit se razbuna.


2010/09/11//107131-prague-castle-hradcany-aerial-photograph.jpg

Si totusi, fiecare muritor care ajunge aici isi gaseste locul lui pe o banca, la o terasa, intr-un butic unde se vand suveniruri, pentru ca totul e foarte bine gandit si organizat. Mereu cineva se ridica, mereu cineva se asaza. Un Turn Babel pravalit, orizontal.

Spre seara, incep muzicile: trompeta in catedrala, violoncel pe Pod, pian intr-un club. Baroc, rock, jazz. Dixieland si "Nothing else matters", o flasneta si o soprana cantand "Ave Maria". Muzicile nu se bat totusi intre ele; intre ele e linistea si urechea se bucura si poate alege.

2010/09/11//107244-old_town_square_jan_hus_2.jpg

Senzatie de claustrofobie pe strazile inguste, in care cladirile inalte limiteaza privirea, ascunzand orice punct de reper. Un oras cu o mie de strazi, cu o mie de fete.

Asa l-a simtit probabil si Kafka. In muzeul ce-i este dedicat, gasesti scris: "Tanarul artist se misca printr-un labirint, care il fascina si il sufoca in egala masura. Praga devenise colivie si refugiu. Un spatiu care il proteja de dimensiunea ‘prea eroica' a naturii...".

2010/09/11//107132-troja-vintage.jpg

Multi turisti se multumesc sa viziteze doar curtea Muzeului Kafka, unde se afla o sculptura amuzanta realizata de David Cerny: doi barbati de metal turcoaz dau din fund si fac pipi intr-un bazin care are forma Pragai. Oamenii se pozeaza, apoi merg mai departe, ignorand muzeul. Din pacate, pentru ca nu e un muzeu obisnuit.

Poze intr-o apa care curge, traseu labirintic, obscuritate, pozele iubitelor lui Kafka atarnate orizontal, sertare marcate cu literele alfabetului si doar unul deschis, in care se poate vedea o pagina scrisa de Kafka, muzica picaturilor de apa cazand. Un muzeu care iti transmite o stare, o dorinta de a afla mai mult, si nu doar o insiruire prafuita de hartii.

2010/09/11//107133-vitkov-monument-black-white.jpg

Pe celalalt mal al Vltavei se afla o expozitie cu lucrari realizate de Dali - pictura, grafica, sculptura. Iadul, Purgatoriul, Raiul. Gargantua si Pantagruel. Un univers fantastic si prolific. Alaturi e Muzeul Torturii, o expozitie de instrumente monstruoase de provocat durere. Iar mai departe, cartierul evreiesc, cu o multime de cladiri frumoase.

In Praga, piatra cubica uneste cladirile, pasii, ritmurile. Un oras ce merita vizitat!

Citeste si Jurnalul National

Citește și
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
colaj de imagini cu nutu si sile camataru
Ce fiică frumoasă are Nuțu Cămătaru. Oana Balint întoarce toate privirile cu atuurile sale fizice
Ce fiică frumoasă are Nuțu Cămătaru. Oana Balint întoarce toate privirile cu atuurile sale fizice
colaj macaulay culkin
Cine e și cum arată iubita lui Macaulay Culkin, actorul din filmul Singur Acasă. Ea este femeia cu care el are un băiețel
Cine e și cum arată iubita lui Macaulay Culkin, actorul din filmul Singur Acasă. Ea este femeia cu care el are un băiețel
Mai multe articole

Foto: www.picturesfromprague.com
www.lindsayfincher.com

FOTO! Cel mai mare munte din sistemul nostru Solar: este intins pe mai bine de 540 de kilometri!... Tara Dornelor, loc de odihna si relaxare...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri