Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Sacrificiul

Praga, orasul lui Kafka

Praga e rece, impunatoare, prea frumoasa pentru doi ochi. Oriunde te uiti, e o statuie, un detaliu la o fereastra sau pe un acoperis, ceva straluceste si, daca doar treci, nu ai cum sa vezi tot, sa inghiti tot, iar ce ramane neinghitit se razbuna.


2010/09/11//107131-prague-castle-hradcany-aerial-photograph.jpg

Si totusi, fiecare muritor care ajunge aici isi gaseste locul lui pe o banca, la o terasa, intr-un butic unde se vand suveniruri, pentru ca totul e foarte bine gandit si organizat. Mereu cineva se ridica, mereu cineva se asaza. Un Turn Babel pravalit, orizontal.

Spre seara, incep muzicile: trompeta in catedrala, violoncel pe Pod, pian intr-un club. Baroc, rock, jazz. Dixieland si "Nothing else matters", o flasneta si o soprana cantand "Ave Maria". Muzicile nu se bat totusi intre ele; intre ele e linistea si urechea se bucura si poate alege.

2010/09/11//107244-old_town_square_jan_hus_2.jpg

Senzatie de claustrofobie pe strazile inguste, in care cladirile inalte limiteaza privirea, ascunzand orice punct de reper. Un oras cu o mie de strazi, cu o mie de fete.

Asa l-a simtit probabil si Kafka. In muzeul ce-i este dedicat, gasesti scris: "Tanarul artist se misca printr-un labirint, care il fascina si il sufoca in egala masura. Praga devenise colivie si refugiu. Un spatiu care il proteja de dimensiunea ‘prea eroica' a naturii...".

2010/09/11//107132-troja-vintage.jpg

Multi turisti se multumesc sa viziteze doar curtea Muzeului Kafka, unde se afla o sculptura amuzanta realizata de David Cerny: doi barbati de metal turcoaz dau din fund si fac pipi intr-un bazin care are forma Pragai. Oamenii se pozeaza, apoi merg mai departe, ignorand muzeul. Din pacate, pentru ca nu e un muzeu obisnuit.

Poze intr-o apa care curge, traseu labirintic, obscuritate, pozele iubitelor lui Kafka atarnate orizontal, sertare marcate cu literele alfabetului si doar unul deschis, in care se poate vedea o pagina scrisa de Kafka, muzica picaturilor de apa cazand. Un muzeu care iti transmite o stare, o dorinta de a afla mai mult, si nu doar o insiruire prafuita de hartii.

2010/09/11//107133-vitkov-monument-black-white.jpg

Pe celalalt mal al Vltavei se afla o expozitie cu lucrari realizate de Dali - pictura, grafica, sculptura. Iadul, Purgatoriul, Raiul. Gargantua si Pantagruel. Un univers fantastic si prolific. Alaturi e Muzeul Torturii, o expozitie de instrumente monstruoase de provocat durere. Iar mai departe, cartierul evreiesc, cu o multime de cladiri frumoase.

In Praga, piatra cubica uneste cladirile, pasii, ritmurile. Un oras ce merita vizitat!

Citeste si Jurnalul National

Foto: www.picturesfromprague.com
www.lindsayfincher.com