Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Adela

România are un nou oraş turistic, asemănat cu Barcelona și Bruxelles

Oradea înfloreşte de la un an la altul. Turiştii au cheltuit acolo, anul trecut, peste şase milioane şi jumătate de euro. Investiţiile în reabilitarea clădirilor au schimbat la faţă orașul. Detaliile cetăţii vechi de un mileniu, dar şi faţadele clădirilor în stil Art Nouveau sunt o revelaţie pentru turiştii al căror număr s-a dublat în ultimii cinci ani.

Oradea înfloreşte de la un an la altul. Turiştii au cheltuit acolo, anul trecut, peste şase milioane şi jumătate de euro. Investiţiile în reabilitarea clădirilor au schimbat la faţă orașul. Detaliile cetăţii vechi de un mileniu, dar şi faţadele clădirilor în stil Art Nouveau sunt o revelaţie pentru turiştii al căror număr s-a dublat în ultimii cinci ani.

Oraşul are acum mai mulţi vizitatori decât locuitori. Începând cu 2014, numărul turiştilor a crescut exponenţial. Vorbim de peste 130.000 de turişti în 2014 şi vorbim anul trecut de 253.000 de turişti.

Cu fonduri europene, dar şi prin contribuţia localnicilor, casele-bijuterie din Oradea au început să fie renovate şi au recăpătat frumuseţea de altădată. 60 de milioane de euro a costat schimbarea la faţă a oraşului cu o arhitectură fermecătoare.

Aşa se face că Oradea a devenit singura localitate din România care face parte din reţeaua oraşelor Art Nouveau a Europei. S-a înfrăţit astfel cu Bruxelles, Barcelona şi Glasgow.

Tariful pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele din centrul oraşului porneşte de la 150 de lei. Anul trecut, hotelierii au adus la bugetul local peste 950.000 de lei. Profit a făcut şi cetatea veche, restaurată după un proiect în valoare de 20 de milioane de euro.

Recomandari