Socotra, insula pierduta in Oceanul Indian

Socotra este o insula desprinsa, parca, dintr-un peisaj ireal. Un loc uitat de timp, in care locuitorii respecta natura, iar natura, la randul ei, ofera acestora linistea si pacea de care au nevoie.

Socotra este cea mai mare insula din arhipelagul cu acelasi nume, fiind un loc izolat, in care o treime din speciile de plante nu se mai gasesc in niciun alt loc din lume.

2010/11/04//138765-socotra_1.jpg


Insula dateaza de acum sase milioane de ani, cand s-a separat de Africa. Astfel, s-a creat un microclimat propriu, ce a permis dezvoltarea unei faune si flore unice in lume.

Socotra a inceput sa fie populata de triburile arabe, insa insula era cunoscuta deja printre vechii greci, care o numeau Dioscorida.

2010/11/04//138767-socotra_3.jpg

In Socotra s-au putut conserva nu mai putin de 300 de specii rare de plante, printre care cinnabarul (o planta in forma de umbrela), trandafirul desertului, arborele de tamaie si al-djeeraz.

Datorita pozitiei sale izolate, singurele mamifere originare de pe insula sunt liliecii si, izolat, o specie de pisici salbatice, care, conform legendelor, sunt pisici domestice aduse de olandezi in secolul XVII.

2010/11/04//138768-socotra-vegetation1.jpg

In contrast, recifurile de corali sunt diverse, cu multe specii endemice.

Introducerea pe insula a unor specii noi, precum capra, poate reprezenta o amenintare pentru viitorul florei native a Socotrei.

2010/11/04//138769-girls_socotra.jpg

Locuitorii insulei sunt de origine araba, somaleza si sud-asiatica, limba vorbita fiind soqotri, de origine semitica. Principalele ocupatii sunt cresterea animalelor si plantarea palmierilor.

Un loc de vis, primitor si linistit. Socotra...

Foto: Wikipedia / justinwateridge.com

Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Halloween-ul a prins din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Deși este o...
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021. Berbecii trebuie să fie sinceri cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să nu se...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri