Thassos – insula cu cele mai frumoase așezări tradiționale grecești

 

Dominată de coline învelite în păduri de pini, plantații de măslini, lămai și vegetație mediteraneană, Thassos este denumită de drept Insula de Smarald. Golfurile cu ape albastru-verzui și plajele albe, gri și aurii, sunt doar cateva dintre atracțiile naturale ale locului. În schimb pasionații de istorie și cultura grecească găsesc aici situri arheologice deosebit de importante, așezări uitate de timp și tradiții bine păstrate.

Vizitează insula Thassos într-un sejur cu autocarul de la Europa Travel. Turoperatorul specializat pe vacanțe low-cost, și-a diversificat permanent paleta de destinații, mizând și în această vară pe Grecia, favorita publicului român pentru care a pregătit numeroase oferte speciale la toate pachetele turistice.

Muzee în aer liber

Capitala insulei Limenas este un oraș cu superbe case albe și acoperișuri din țiglă, binecuvantat cu unele dintre cele mai pitorești peisaje de pe insulă. Orașul a fost dominat de-a lungul timpului de mai multe popoare care și-au lăsat amprenta pe stilul arhitectural, dar mai ales pe cultura locului. Pe un promontoriu stancos cu vederi unice spre Marea Egee, se găsește cel mai important sit din Thassos – Acropolele antice care cuprind mărețul Teatru, Templul lui Apollo, monumente care marchează gloria gladiatorilor și sanctuare închinate zeilor greci.

Theologos se găsește la circa 50 de km distanță de Thassos Town într-un cadru idilic, departe de agitația capitalei. Acesta este cel mai frumos sat din piatră de pe insulă, unde tradițiile seculare au fost păstrate ca la carte. Satul este renumit pentru casele din piatră gri, străzile în zig-zag pavate, bisericile bizantine și gastronomie – aici poți încerca unele dintre cele mai bune preparate tradiționale grecești.

Așezări în inima munților

Pornește în căutarea rămășițelor istorice și în satul de munte Agios Georgios. Inițial acest sat din piatră se afla într-o scobitură de munte pentru ca sătenii să fie protejați de atacurile tot mai dese ale piraților. Din păcate drumul obositor și greu accesibil i-a împins în timp pe localnici să renunțe la această așezare, astfel că Agios Georgios a fost mutat mai aproape de mare în partea de nord-vest a insulei Thassos. Astăzi, această așezare rustică din piatră atrage ca un magnet familii cu copii, seniorii dornici de relaxare, dar și tinerii care vor să pornească în descoperirea vechiului sit Agios, aflat în creierii munților.

La 500 de metri altitudine, cu vederi impresionante spre Marea Egee și Muntele Athos, se găsește Kastro – cel mai vechi sat din piatră al insulei Thassos. Kastro este o așezare fortificată care încă păstrează ruinele antice ale unor edificii de patrimoniu, zidurile de apărare ale cetății și biserica Sfantul Atanasie, ridicată în anul 1804, astfel că o vizită istorică aici nu ar trebui să lipsească din itinerariul tău.

 

De Mădălina Isar

Oferte Speciale Sejur Thassos

Aparthotel Molly 2* - tarife de la 99 Euro + 329 Lei/persoana, 6 nopti de cazare fara masa, transport autocar, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe