Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la circ

Top 10 lucruri interesante pe care TREBUIE sa le stii despre Europa

Europa, continentul etern, taramul care a gazduit cele mai puternice imperii si tari din istorie si locul de unde au pornit cei mai mari exploratori ai lumii. Culmea este ca, desi sunt descendenti din popoarele europene, americanii, mai exact 20% dintre acestia, inca sunt de parere ca Europa este... o tara.

Suntem o tara europeana si ne mandrim cu asta, pentru ca statele din batranul continent sunt singurele care fac parte dintr-o uniune atat de puternica. Suntem norocosi, caci avem multe facilitati, precum calatoria in Europa doar cu buletinul si oferte turistice irezistibile, doar pentru ca suntem membrii acestei uniuni.

Iata cele mai interesante zece lucruri pe care TREBUIE sa le stii despre Europa:

1. Orasul Istanbul se intinde pe doua continente, Asia si Europa, desi Turcia este considerata tara europeana. Napoleon Bonaparte spunea ca "daca Pamantul ar fi fost un singur stat, atunci sigur Istanbul i-ar fi fost capitala".

2. In Europa se afla cele mai vechi vulcane din lume. Treidintre acestea, Etna, Stromboli si Vezuviu, sunt inca active.

3. Cea mai mica tara este Vatican, iar cea mai mare... Rusia.

4. In nordul Romaniei se afla un obiectiv care a atrage mii de turisti anual. Acesta este un loc inedit: "Cimitirul vesel", din Sapanta.

5. Statuia Libertatii, simbolul orasului New York, a fost construita in... Franta.

6. Marea Mediterana a fost, in urma cu milioane de ani, un desert pustiu.

7. Europa a gazduit cele mai mari imperii ale lumii: Imperiul Britanic, Imperiul Rus, Imperiul Francez si cel Roman.

8. Cele mai lungi cuvinte din lume au fost regasite in cateva dintre limbile europene. De exemplu "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch" (stati linistiti, nu a adormit nimeni pe tastatura) este un cuvant din limba galeza, care inseamna "Biserica Sfanta Maria inconjurata de ceata alba din apropierea bisericii Sf. Tysilio a pesterii rosii".

9. Perioada migratiei, cand europa a inceput sa fie locuita de popoare din Asia, este una dintre cele mai necunoscute perioade din istorie.

10. Numele de "Europa" vine de la o printesa feniciana, rapita de Zeus, care a fost fermecat de frumusetea ei. Etimologic vorbind, denumirea vine din limba greaca, de la cuvintele "eur", care insemna intins, si "op", ochi.

Foto: vandhaal.gamingextremes.us

Recomandari