Antena Căutare

Traditii pierdute: Arta olaritului de la Corund

La Corund, traiesc sute de olari care stiu sa transforme un pumn de lut intr-o mica minune. Obiectele lucrate cu multa maiestrie le poarta povestea in toate colturile lumii. Mestesugul s-a transmis din generatie in generatie. Bunicii si-au invatat nepotii sa modeleze pamantul cu rabdare si cu pasiune.

"Un produs finit e foarte lung. De fapt, trebuie sa tii namolul in jur de 150 de ore, ca sa fie gata", dezvaluie unul dintre cei mai vechi olari din Corund, care lucreaza in acest domeniu de peste 50 de ani.

Multe ore de munca, talent si pasiune. Oalele mestesugarilor din Corund sunt unice in lume. Incondeiatul presupune multa imaginatie si precizie. Folosesc vopsea special preparata in ateliere, in culorile traditionale: albastru, negru, galben, maro si verde.

Tainele olaritului din Corund le stiu doar mestesugarii de acolo. Unul dintre secrete e munca in echipa sau mai bine spus, in familie. Olarii nu au dus niciodata lipsa de cumparatori. Cine vrea vase frumos lucrate vine la ei.

Corundul este centrul olaritului din Transilvania. Primele vase au aparut aici pe la 1300 si de atunci au ajuns in casele oamenilor din toata lumea.

Articolul continuă după reclamă
VIDEO! Un grup de olandezi strabate Europa... calare!... VIDEO! Strazile din New York, invadate de... creaturi ale marii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x