Antena Căutare

Traditii speciale de Paste in lumea intreaga

O gramada de tari din lumea intreaga sarbatoresc cu fast Pastele, ca si in Romania, iar in unele locuri traditiile sunt spectaculoase.

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paste are loc in Republica Ceha, in Ungaria si Slovacia, unde traditia cere ca femeile sa fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, in Lunea cea mare. Barbatii arunca cu apa peste femei si le plesnesc cu biciuri confectionate manual din ramuri de salcie, decorate cu cateva panglici la unul din capete. Aceasta biciuire se presupune a fi simbolica si, potrivit legendei, desi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste fese pentru a ramane sanatoase si frumoase in anul in curs.

In Finlanda, copiii se imbraca frumos si incep sa cerseasca pe strazi , cu fetele manjite cu funingine si incalecand cozi de matura. In anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari in Duminica Pastelui. Se spune despre acest obicei ca alunga vrajitoarele care zboara prin aer intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

In Joia cea mare, in orasul Verges din Spania, se organizeaza anual un " dans al mortii", care include si o parada pe strazile acestui oras medieval. Toti participantii poarta costume speciale, iar procesiunea se incheie cu defilarea unor personaje costumate in schelete care poarta cutii pline cu cenusa. Dansul mortii incepe la miezul noptii si se desfasoara timp de trei ore, uneori prelungindu-se pana la primele ore ale diminetii.

In Polonia, daca barbatul, care este considerat capul familiei, participa la prepararea painii traditionale de Paste, legenda locala spune ca mustata lui va albi si aluatul pentru paine nu va creste. Din acest motiv, fericitului cap de familie ii este interzis sa ajute la treburile din bucatarie.

Peste 4.500 de oua sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, in fiecare an, pe strazile orasului Haux, din Franta. Aceasta omleta va trebui sa hraneasca pana la 1.000 de persoane si este coapta intr-un vas urias, amplasat in piata centrala, la ora pranzului.

Articolul continuă după reclamă

In Elvetia, toate satele isi transforma fantanile in adevarate izvoare de Paste, folosind panglici colorate din hartie, flori si oua vopsite, pentru a le decora. Aceasta traditie celebreaza simbolul apei, o resursa foarte importanta in regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

In Germania, traditia cere aprinderea unui foc mare de Paste, folosind brazii de Craciun, ramasi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtata de frumoasa si insorita primavara asupra zilelor reci ale iernii.

Iepurasul de Paste este cel mai popular simbol al acestei sarbatori, gratie americanilor, dar in Australia, oamenii prefera unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).

Si Marea Britanie are o traditie originala pentru aceasta sarbatoare. In timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, politistii din oras claxoneaza de fiecare data cand intalnesc pe strada grupuri de barbati, pentru a-i chema sa se reuneasca in sala mare a tribunalului local. Un juriu desemneaza doi barbati care vor defila pe strazile orasului si care vor oferi cate o portocala tuturor femeilor, in schimbul unui sarut.

foto: strada32.com

Auckland, orasul cu 50 de vulcani... Mii de romani petrec Pastele la bulgari. E de doua ori mai ieftin!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x