Cei 200 de mii de turişti care şi-au petrecut minivacanţa de Sfânta Maria pe litoral au lăsat în hoteluri şi restaurante peste 25 de milioane de euro, un profit record, cu mult peste încasările de Rusalii.
Cum vacanţa nu s-a terminat, staţiunile de la malul mării sunt ocupate de un nou val de turişti. Problema este că angajaţii sezonieri au început să plece, tot în valuri.
Chiar dacă a trecut minivacanţa de Sfânta Maria, pe litoral abia dacă poţi arunca un ac. Un nou val de turişti a ocupat staţiunile.
Minivacanţa de Sfânta Maria a întrecut-o la grad de ocupare în hoteluri pe cea de Rusalii. 200 de mii de oameni au fost acum pe litoral, cu 60 de mii mai mulţi decât la începutul verii. Şi profitul hotelierilor a fost cu 30 la sută mai mare. Turiştii au cheltuit în patru zile peste 25 milioane de euro.
Dintre toate ofertele teraselor şi restaurantelor, berea rece a fost cel mai vândut produs.
Un barman recunoaşte că "dacă într-o zi normală să zicem că dăm 15 butoaie de bere, de Sfânta Maria am dat 25, 30 de butoaie de bere pe zi".
Litoralul nu duce lipsă de turişti, dar începe să-şi piardă angajaţii. Cei care au avut joburi sezoniere au început să renunţe la locurile de muncă. Vor să se bucure de ce a mai rămas din vacanţa de vară.
Tiberiu Tuhasu, manager terasă: Dimineaţă m-a sunat cel care se ocupă de restaurant şi mi-a spus că nu mai vin opt ospătari
Vestea bună este că preţurile sunt în scădere, atât în hoteluri, cât şi în restaurante sau terase.
Răzvan Dobre, manager hotel: Am oferit, în timpul săptămânii, un discount pentru cei care stau mai multe nopţi şi avem plin până la sfârşitul lunii august
Răzvan Chiţan, administrator plajă: Era normal să scădem puţin preţurile. De la 30 de lei le-am făcut 25 de lei, iar de săptămâna viitoare scădem la 15-20 de lei
De săptămâna aceasta, hotelierii vor reduce preţurile cu până la 15 la sută. Iar de la 1 septembrie, încep şi programele speciale, destinate celor care nu şi-au permis până acum un concediu la mare.