Antena Căutare

Un proiect de lege al Ministerului Transporturilor blochează vacanţele ieftine şi pelerinajele românilor

Un proiect de ordin al Ministrului Transporturilor, care îşi propune să reglementeze transportul cu autocarul în România, va afecta grav turismul autohton, blocând accesul la vacanţe al turiştilor cu venituri modeste. În acelaşi timp, dacă va fi aprobat, acest proiect va limita participarea românilor la pelerinaje şi va îngreuna totodată circulaţia turiştilor străini în ţara noastră. Christian Tour, cea mai mare agenţie de turism din România, îi solicită public Ministrului Transporturilor să nu aprobe acest proiect, nociv pentru turism, şi apelează la Premierul Dacian Cioloş pentru protejarea industriei.

Dacă acest proiect, aflat acum în dezbatere publică, va fi aprobat de către Ministrul Transporturilor, autocarele care transferă turiştii de la aeroport la hoteluri, între staţiuni sau în circuite interne şi pelerinaje, nu îi vor mai putea îmbarca pe turiştii care s-au hotarât să călătorească cu mai puţin de 24 de ore înainte de începerea programului turistic.

Un articol al proiectului prevede că „Pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale, componenţa grupului trebuie să rămână aceeaşi”. Cu alte cuvinte, dacă o agenţie de turism vrea să transfere turişti din zona Moldovei la Bucureşti pentru o cursă charter către Grecia sau Turcia, autocarului îi va fi interzis prin lege să oprească în oraşele prin care trece pentru a îmbarca turiştii. Astfel, un turist din Bârlad va fi obligat să se urce într-o cursă regulată până la Iaşi pentru a prinde autocarul de transfer către Bucureşti care, culmea, va trece prin oraşul său fară să poată opri. Turistul va pierde şi timp, şi bani, din cauza unei reglementări absurde care voit sau nevoit nu va face altceva decât să întărească monopolul companiilor de transport regulat.

Dar nu doar turiştii care călătoresc pentru odihnă vor fi afectaţi. Proiectul va lovi grav inclusiv în programele de pelerinaj religios desfăşurate în România de către Biserică. Grupurile de pelerini dintr-o comună cu mai multe biserici vor fi obligate să se reunească într-un singur loc de unde să-i preia autocarul. Acesta nu va avea voie, conform proiectului, să mai oprească la fiecare parohie pentru a putea urca oamenii bătrâni şi bolnavi în căutarea unei alinări a suferinţelor.

Mai mult decât atât, proiectul strică şi imaginea şubredă a României în ochii turişilor străini. Dacă un grup organizat de turişti va ateriza pe un aeroport din România şi va fi preluat de acolo cu un autocar de transfer, maşina nu va mai putea să oprească la fiecare dintre hotelurile în care sunt cazaţi turiştii, ci doar la unul singur, urmând ca turiştii să se descurce pe cont propriu mai departe. Sau dacă un avion charter cu 160 de turişti străini ajunge pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu (Constanţa) şi aceştia sunt cazati în 15 hoteluri din Mamaia, pentru a-i transporta legal conform noului proiect, agenţia de turism organizatoare va trebui să le pună la dispoziţie câte un autocar pentru fiecare hotel, chiar dacă autocarele vor avea traseu comun. Acest lucru va atrage importante cheltuieli suplimentare pentru organizator, care se vor regăsi în costul pachetului, scumpind astfel destinaţia România, şi aşa insuficient vizitată de către străini.

Proiectul propune inclusiv obligativitatea comunicării către Autoritatea Rutieră Română (ARR) a datelor cursei cu cel puţin 24 de ore anterior începerii efectuării călătoriei. Practic, orice modificare banală, cum ar fi de exemplu renunţarea unui turist la cursa respectivă din motive personale sau intenţia unui alt turist de a merge într-un circuit, manifestată cu doar câteva ore înaintea călătoriei, vor transforma programul turistic într-o activitate ilicită.

Absurditatea acestei propuneri de modificare legislativă, care nu ţine cont de nicio realitate tehnică, legală şi socială, reiese şi din cele mai banale situaţii întâlnite în industria turistică. De pildă, dacă un autocar care efectuază o cursă ocazională se defectează, întrucât orice cursă trebuie raportată la ARR cu cel puţin 24 de ore anterior efectuării cursei propriu-zise, prestatorul de servicii ocazionale nu poate trimite un alt autocar pentru a-i prelua pe călători. Aceştia vor fi nevoiţi să aştepte în mijlocul drumului, indiferent de vreme, 24 de ore, pentru a putea continua călătoria.”, declară Ilie Dumitru - avocatul Christian Tour.

Aceeaşi problemă apare şi în cazul efectuării excursiilor organizate de grădiniţe sau şcoli, când în foarte rare cazuri se cunoaşte componenţa grupului cu 24 de ore înainte de începerea excursiei. „Ce se va întâmpla dacă un copil se îmbolnăveşte în ziua de dinaintea plecării şi nu mai poate merge în excursie? Potrivit proiectului de ordin, ar trebui să se depună o nouă listă de pasageri sau să se aştepte alte 24 de ore şi abia apoi să se plece în excursie.”, completează Ilie Dumitru - avocatul Christian Tour.

Nici ofertele Last Minute nu vor fi ocolite de efectele nocive ale acestui proiect absurd. În situaţia în care un turist găseşte un pachet de vacanţă cu autocarul foarte ieftin, lansat cu doar o zi înainte de plecare şi redus substanţial, ofertă des întâlnită în rândul agenţiilor de turism, nu va putea beneficia de această oportunitate. Limitând accesul la ofertele Last Minute şi îngreunând transferurile cu autocarul, proiectul blochează accesul la vacanţe şi relaxare în primul rând turiştilor cu venituri mici. Acest fapt survine într-un context în care concurenţa de pe piaţa turistică din zona low cost, a făcut ca în ultimii ani să se bucure de vacanţe un număr tot mai mare de persoane cu venituri modeste.

Din dorinţa unor grupuri de interese de a bloca accesul la piaţa de transport al unor companii care efectuează curse turistice ocazionale în mod legal şi de a-i proteja astfel pe cei care deţin de mulţi ani monopolul de facto asupra acestei industrii, vor fi afectaţi în primul rând simplii turişti, români sau străini care ne vizitează ţara. Christian Tour – cea mai mare agenţie de turism din România, apelează la Premierul Dacian Cioloş pentru a face lumină în toată această situaţie. Şi, totodată, să protejeze atât turiştii, cât şi această industrie în creştere şi cu mare potenţial”, declară Marius Pandel, CEO Christian Tour.

***

Pe data de 10 octombrie a.c., pe site-ul Ministerului Transporturilor (mt.gov.ro) a fost postat spre dezbatere publică, proiectul de ordin al Ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora stabilite prin OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobată prin Ordinul Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii nr. 980/2011. Proiectul a fost iniţiat de ARR şi necesită doar semnătura Ministrului Transportului pentru a deveni o sinistră realitate.

În calitatea sa de cel mai mare operator de vacanţe din România, Christian Tour se va adresa Ministerului Transporturilor şi Premierului Dacian Cioloş, în încercarea de a stopa acest demers absurd şi extrem de nociv pentru turismul din România.

***

Christian Tour, cea mai mare agenție de turism din România, împreună cu toate companiile din grupul său, a înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro. Cu o istorie de 19 ani în piața de turism autohton, Christian Tour deține în acest moment 30 de agenții proprii în toată România, plus patru filiale în Ungaria, Polonia, Serbia și Republica Moldova, rămânând în continuare cel mai mare tour operator pe vacanțe de tip charter din România și lider de piață pentru numărul de turiști care au ales să călătorească cu acesta.

Video recomandate
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou Sambata, 30.09.2023, 15:07
Parteneri Ingredientul care estompează ridurile de sub ochi. Tratament indicat femeilor care au peste 40 de ani Ingredientul care estompează ridurile de sub ochi. Tratament indicat femeilor care au peste 40 de ani Catine.ro Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl ajute. “Am început să plâng” Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl... Happy Channel VIDEO. Ce i-au făcut unui român vameșii maghiari. Au fost arestați cu mascații VIDEO. Ce i-au făcut unui român vameșii maghiari. Au fost arestați cu mascații Libertatea.ro Boala care i-a speriat pe români: "Ce drac de virus umblă? Efectiv ne-a luat pe rând". Simptomele pe care le au Boala care i-a speriat pe români: "Ce drac de virus umblă? Efectiv ne-a luat pe rând".... Ziare.com Ion Ţiriac anunţă investiţii uriaşe în România: „Am găsit înţelegere la prim-ministru!”. Planul miliardarului Ion Ţiriac anunţă investiţii uriaşe în România: „Am găsit înţelegere la prim-ministru!”. Planul... AntenaSport Emil Rengle, PRIMELE IMAGINI alături de noul iubit. Cum s-a afișat dansatorul: „Viața în ultima perioadă”. FOTO Emil Rengle, PRIMELE IMAGINI alături de noul iubit. Cum s-a afișat dansatorul: „Viața în ultima perioadă”. FOTO Elle S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie Spynews.ro Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au mai vrut să audă unul de celălalt😮Și-au dat seama că încă SE IUBESC și formează, din nou, un cuplu Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au mai vrut să audă unul de... BZI Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Cu ce poți înlocui pasta de tomate. Sfaturi utile în bucătărie Cu ce poți înlocui pasta de tomate. Sfaturi utile în bucătărie HelloTaste.ro Data la care intră banii pe voucherele de alimente. 2,5 milioane de români vor primi bani în plus în octombrie | Anunţul făcut de ministrul Investițiilor Data la care intră banii pe voucherele de alimente. 2,5 milioane de români vor primi bani în plus în octombrie |... Antena3.ro Bacteria mortală care a lăsat în urmă un singur supraviețuitor. Victima s-a infectat cât timp muncea în grădină Bacteria mortală care a lăsat în urmă un singur supraviețuitor. Victima s-a infectat cât timp muncea în grădină useit Horoscopul zilei de 4 octombrie 2023. Peștii au nevoie de mai mult echilibru. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 4 octombrie 2023. Peștii au nevoie de mai mult echilibru. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Alin Șerban, CEO Tazz: Fără analytics nu ai nicio șansă să faci un business mare în ziua de azi. ”Datele bat șmecheria” Alin Șerban, CEO Tazz: Fără analytics nu ai nicio șansă să faci un business mare în ziua de azi. ”Datele bat... Wall-Street Iulia Albu, mândră de fiica ei! Mikaela a împlinit 14 ani și seamănă izbitor cu mama sa! Iulia Albu, mândră de fiica ei! Mikaela a împlinit 14 ani și seamănă izbitor cu mama sa! Kudika Cele trei zodii care primesc o mulțime de bani. Norocul e de partea lor din octombrie Cele trei zodii care primesc o mulțime de bani. Norocul e de partea lor din octombrie Playtech Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Redactia.ro Un bloc construit ilegal în România va fi demolat. Apartamentele au fost vândute, iar dezvoltatorul a câştigat 3 milioane de euro Un bloc construit ilegal în România va fi demolat. Apartamentele au fost vândute, iar dezvoltatorul a câştigat 3... Observator Cât te ajută trasul de umeri spre spate și ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud. Mituri despre sănătate Cât te ajută trasul de umeri spre spate și ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud. Mituri despre... MediCOOL Cum să faci cea mai bună plăcintă cu caramele. Rețeta pe care o poți prepara la air fryer Cum să faci cea mai bună plăcintă cu caramele. Rețeta pe care o poți prepara la air fryer HelloTaste FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” ProSport Boala secretă de care suferă Putin. Mișcarea piciorului l-a dat de gol Boala secretă de care suferă Putin. Mișcarea piciorului l-a dat de gol Gandul Adio, vouchere pentru români! Se discută despre eliminarea totală a tichetelor de vacanță pentru bugetari Adio, vouchere pentru români! Se discută despre eliminarea totală a tichetelor de vacanță pentru bugetari CanCan Vaccinarea antigripală la copii. Tot ce trebuie să știi ca părinte Vaccinarea antigripală la copii. Tot ce trebuie să știi ca părinte DeParinti Imagine rară cu fiul lui Jessie J. Artista îi face toate plăcerile micuțului ei Imagine rară cu fiul lui Jessie J. Artista îi face toate plăcerile micuțului ei ZUTV Tom Hanks a fost dublat prin inteligența artificială fără voia lui. În ce reclamă apare versiunea sa AI Tom Hanks a fost dublat prin inteligența artificială fără voia lui. În ce reclamă apare versiunea sa AI UseIT Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Mireasa sezonul 8, 4 octombrie 2023. Deea, o nouă concurentă în competiție! Mireasa sezonul 8, 4 octombrie 2023. Deea, o nouă concurentă în competiție! Miercuri, 04.10.2023, 16:56
x