Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

VIDEO! Cimitirul vesel din Sapanta - atractie fascinanta pentru turistii straini!

Sunt multe zonele si obiceiurile romanesti care-i impresioneaza pe straini. Si nu doar pe turisti. Jurnalistii de la Reuters de exemplu au filmat, de curand, in cimitirul vesel de la Sapanta. Si a fost, spun ei, pe masura renumelui.

"Aici eu ma odihnesc si Stan Ion ma numesc. Eu sunt Ion al Oncului din mijlocul satului. Si cat am trait, la biserica am cantat. Fie Domnul laudat de acum si pana-n veac. Si mi-o mai placut una. De clopote am tras tare sa se auda peste hotare", spune relaxat mos Ion, cel care s-a nascut si a trait toata viata sa in Sapanta.

La romani se cunoaste ca un cimitir presupune ceva trist. Acest cimitir da o nota de veselie, de aceea ii si spune cimitirul vesel. Si reprezentativa e o cruce care spune cu mult umot “sub aceasta cruce grea zace biata soacra-mea! Toti suntem bucurosi!”.

Tot Nea Ion le-a povestit jurnalistilor de la Reuters si cum s-a ajuns aici. Traditia crucilor inedite a inceput in 1935, cand un tamplar a decis sa-si ciopleasca singru crucea si a inscriptionat pe ea un mesaj original. Restul e istorie.

Cand vii aici ai un sentiment ca te simti bine. Nu mai esti suparat. Citesti toate textele acestea si ti se pare ca parca iti e bine. Nu iti va mai fi frica de moarte.

E un contrast incredibil fata de un cimitir obisnuit, unde exista morminte impozante si cavouri ale unor familii care sunt mai importante decat altele. Sau au mai multi bani si aroganta pentru a cheltui mai mult. Aici insa toata lumea e la fel, toata lumea are ocazia sa vorbeasca cu turistii si sa le spuna povestea.

Recomandari