Antena Căutare

Vilnius - orasul lupului de otel

Haideti sa o luam logic. Ati fost la Florenta, ati fost la Paris, ati fost la Venetia. Si, desigur, toate aceste orase merita sa fie revizitate. Dar ce rost are sa mergeti de n ori in acelasi loc cand ati putea sa descoperiti un oras nou si interesant si cel putin la fel de romantic? Vorbesc acum despre Vilnius, capitala Lituaniei care, cu gastronomia ei speciala, cu arhitectura magnifica si cu o droaie de nativi prietenosi, ar trebui sa va atraga atentia

Vilnius, o fumusete baroca ce dateaza din secolul al XIII-lea, te incanta inca de la prima intalnire cu atmosfera sa confortabila si multitudinea de atractii. Legenda spune ca Gediminas, duce al nou infiintatului Mare Ducat al Lituaniei, a visat intr-o noapte un lup de otel urland de pe varful unui deal. Speriat, el a consultat un preot pagan care i-a interpretat visul: "Lupul de otel reprezinta un castel si un oras in jurul lui care vor fi infiintate de tine pe acest loc. Acest oras va fi capitala tinuturilor lituaniene, iar castelul va fi casa conducatorilor acestora. Iar gloria faptelor lor va face inconjurul lumii. Acesta este destinul tau, conducator al Lituaniei".

Daca legenda este sau nu adevarata, nu se stie sigur. Cert este ca locul era unul potrivit pentru un oras: in centrul pamanturilor lituaniene si la confluenta dintre doua rauri navigabile, inconjurat de paduri dese si mlastini, numai bune ca aparare impotriva dusmanilor. Orasul s-a dezvolat foarte mult, ajungand ca, in 1579 regele Stefan Bathory sa infiinteze si prima universitate lituaniana: Aamae Academia et Universitas Vilnensis Societatis Jesu, recunoscuta in perioada, transformandu-se intr-un centru stiintific si cultural important. Orasul a continuat sa se dezvolte si sa fie un centru deschis migratiilor de pe teritoriul vast al Marelui Ducat si chiar mai de departe. Veneau aici polonezi, rusi, slavi, latini, evrei, turci, toti vorbindu-si limba lor si aducand cu ei propria cultura. Nu degeaba se vorbea despre un nou Babilon. In secolul al XIX-lea, orasul a fost anexat imperiului tarist rus. In timpul Primului Razboi Mondial, a fost ocupat de fortele germane, pentru ca dupa razboi sa isi castige independenta iar apoi sa fie anexat Poloniei. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a adus o tragedie in Vilnius. Orasul a fost din nou ocupat de fortele germane, care au nimicit populatia evreiasca (in proportie de 41 % in oras) si multe dintre edificiile emblematice. Orasul a reusit insa sa se ridice din cenusa razboiului si astazi straluceste din nou.

Vilnius are multe farmece. Incepeti prin a urca la Turnul lui Gediminas sau pe Dealul celor Trei Cruci de unde puteti admira orasul si mai ales partea veche a cetatii. Plimbati-va de-a lungul raului Uzupis dupa-amiaza, admirand galeriile de arta si oprindu-va din cand in cand sa sorbiti ceva la unul dintre multele localuri aflate pe malurile Vilniei. Aventurati-va spre Trakai - capitala Lituaniei in Evul Mediu, pentru o incursiune in trecut. Iar daca sunteti mai degraba pasionati de geografie decat de istorie, mergeti la Centrul European Geografic pentru a afla lucruri deosebite despre pamant, pe care nu le stiati.

Desi este un oras din fostul bloc sovietic, dupa cel de-al doilea razboi mondial, Vilnius nu mai este de multa vreme un oras afectat de trecut. Este modern si cosmopolit si, pe langa multele bijuterii culturale, in Vilnius sunt multe restaurante si cafenele, unde puteti... degusta orasul, magazine si buticuri, de unde il puteti lua pe bucatele acasa, sau cluburi si localuri in care va puteti distra pana in zori. Asa ca daca incepeti o noua aventura, de ce sa nu o incepeti aici?

Articolul continuă după reclamă

Rezerva camera de Hotel in Vilnius incepand cu 25 de euro pe noapte!

Sursa: jurnalul.ro

foo: travel-earth.com

Amsterdam - un oras multicultural irezistibil... Moscova crede in turism...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x