În ediția Neatza cu Răzvan și Dani, din 15 iulie 2025, chef Nicolai Tand a pregătit o rețetă specială și delicioasă. Bucătarul a dezvăluit secretul pentru cel mai bun ”snițel de vânătă topită”, preparat cunoscut și sub numele de vânătă întreagă în crustă tempura.
Cum ne-a obișnuit, bucătarul a dezvăluit și trucul său pentru un preparat plin de savoare: produsele proaspete de la PENNY. Pe rafturile magazinului, chef Nicolai găsește o varietate mare de legume, fructe și carne, toate proaspete, pe care le combină în preparate delicioase la Neatza cu Răzvan și Dani.
Rețetă vânătă întreagă în crustă tempura by chef Nicolai Tand. Află-i secretul pentru cel mai reușit “șnițel de vânătă topită”
În ediția Neatza cu Răzvan și Dani din 15 iulie, Chef Nicolai Tand a folosit următoarele ingrediente pentru rețeta de vânătă întreagă în crusta tempura: vinete, sare, făină, amidon de porumb, ou, apa minerală, ulei vegetal.
Ingrediente vânătă întreagă în crustă tempura (pentru 2 porții):
Baza:
• 2 vinete mari și proaspete
• Sare grunjoasă
Aluat tempura:
• 120 g făină albă
• 1 lingură amidon de porumb (pentru crocanță)
• 1 ou rece
• 180 ml apă minerală rece
• Un praf de sare
Pentru prăjit:
• Ulei vegetal (floarea-soarelui sau arahide).
Mod de preparare vânătă întreagă în crustă tempura
Descoperă pașii pentru a prepara vânătă întreagă în crustă tempura by chef Nicolai Tand.
1. Coace vinetele:
• Înțeapă vinetele cu furculița din loc în loc.
• Pune-le întregi în cuptor, la 200°C, timp de 45–50 minute, până sunt complet moi la atingere (test: coaja se crapă ușor și miezul e ca o cremă).
• Lasă-le să se răcească 10–15 minute.
2. Scoate miezul întreg:
• Taie vânăta pe o singură parte, longitudinal, ca pe o carte.
• Cu grijă, folosește o lingură și scoate miezul întreg, păstrându-l compact (va avea forma unei jumătăți de vânătă, moale, dar trebuie manevrat cu grijă).
• Sărează-l ușor și lasă-l la scurs pe hârtie absorbantă 10–15 minute.
💡 Tip: Îl poți presa ușor între două planșete sau tocătoare, ca să elimini excesul de lichid fără a-l zdrobi.
3. Pregătește aluatul tempura:
• Bate oul cu apa minerală rece.
• Adaugă făina și amidonul. Amestecă rapid și superficial — cocoloașele sunt ok, ba chiar dorite.
• Adaugă un praf de sare.
4. Prăjește vânăta:
• Încinge uleiul la 175–180°C într-o tigaie adâncă.
• Treci cu grijă miezul întreg de vânătă prin aluatul tempura, folosind două linguri sau o spatulă lată.
• Pune-l în uleiul încins și prăjește-l 2–3 minute pe fiecare parte, până crusta devine crocantă și aurie.
• Scoate-l pe hârtie absorbantă.
Cum să servești vânătă întreagă în crustă tempura
Poți să te bucuri de acest preparat în două variante, cea gourmet care implică să:
• Așezi vânăta întreagă crocantă pe un pat de piure de roșii coapte și usturoi
• Decorează cu ierburi proaspete (mentă, pătrunjel, busuioc)
• Presară semințe prăjite (de susan negru sau pin)
• Adaugă un fir de ulei infuzat cu ardei iute sau miso
Sau varianta rustică:
• Servește pe o felie de pâine prăjită cu usturoi, cu salată de roșii deasupra
• Sau cu sos de iaurt, tahini și zeamă de lămâie. Poftă bună!