Antena Căutare

De ce scad ratele începând cu 2024. Ce se întâmplă cu indicii ROBOR și IRCC și cine sunt românii care se vor bucura de veste

Luna Ianuarie aduce schimbări pentru mulți români, schimbări care sunt considerate chiar binevenite pe plan financiar. Având în vedere scumpirile din ultima vreme, vestea că ratele la bancă vor scădea este o gură de aer proaspăt pentu mulți dintre cei care au contractat credite în anii anteriori. Iată care este motivul.

Imagine cu un calcul pentru ratele care urmează să sufere modificări. Galerie
De ce scad ratele începând cu 2024. Ce se întâmplă cu indicii robor și ircc și cine sunt românii care se vor bucura de veste | Shutterstock

Anul 2024 vine cu o veste bună pentru o categorie de români. Cetățenii care au apelat la finanțare printr-un împrumut bancar au parte de câteva schimbări în privința ratelor bancare, iar condiția este una singură. Află dacă ești eligibil în următoarele rânduri.

Ratele bancare vor suferi modificări cât de curând pentru românii care au contractat credite cu dobânzi variabile în lei. În acest sens, ratele vor cunoaște scăderi considerabile pentru categoria de români care se încadrează în singura regulă impusă.

Citește și: Un român a rămas fără cuvinte când a aflat că pe numele lui există un credit bancar pe care nu l-a făcut. Cum a fost posibil

Cine sunt românii care au parte de rate bancare scăzute

Printre primii români care se bucură de scăderile ratelor bancare sunt cei care au contractat împrumuturile înainte de anul 2017, mai exact, cei care au creditul calculat în funcție de indicii ROBOR. Bineînțeles, condiția se aplică în cazul celor care au făcut împrumutul în lei.

Totodată, în primăvara a acestui an vor apărea schimbări și pentru cei care au creditele calculcate în funcție de indicii IRCC. Astfel, românii aflați în acest context vor putea să se bucure și ei la rândul lor de o scădere semnificativă a ratelor.

Pentru creditele calculate pe baza indicilor ROBOR, se are în vedere o scădere începând cu data de 2 ianuarie 2024, iar pentru cele pe baza indicilor IRCC începând cu luna aprilie.

Citește și: Principalele motive pentru care nu se pot vinde anumite case sau apartamente în România

Motivul pentru care scad ratele

Pentru că indicele ROBOR a scăzut la valoarea de 6,22%, în această perioadă ratele românilor se vor conforma în funcție de acest indice, și, astfel, oamenii vor avea rate mai reduse pentru creditele contractate.

În urmă cu un an, valoarea ROBOR ajungea la un record de peste 8,2%, iar în prezent acesta a ajuns la cea mai redusă valoare din ultimii doi ani, fapt ce îi bucură pe români în această perioadă grea din punct de vedere financiar.

Totodată, se anunță o scădere a valorii și indicelui IRCC în următoarele luni, astfel urmând ca și ratele românilor care au contractat credite în funcție de acest indice să scadă.

Ce este indicele ROBOR

Indicele ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii pe care o au creditele contractate în lei în România pe piața interbancară. Valoarea indicelui este stabilita de Banca Națională a României, iar denumirea vine de la „Romanian Interbank Offer Rate”.

Ce este indicele IRCC

Indicele IRCC este un indice de referință pentru creditele care sunt contractate în lei și care sunt acordate persoanelor fizice. Începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019 indicele IRCC înlocuiește indicele ROBOR și se poate lua în calcul pentru creditele contractate pe baza unor dobânzi variabile.

Citește și: Lista completă a scumpirilor din 2024. Cât vor plăti românii în plus pentru țigări, alcool, sucuri, benzină sau apartamente

Rata dobânzii la credite este un element cheie de care toți românii trebuie să țină cont atunci când aleg să facă un împrumut bancar. Motivul pentru care este atât de importantă această rată a dobânzii este reprezentat de faptul că aceasta reprezintă de fapt costul pe care românii îl plătesc băncii pentru că s-au putut folosi de banii oferiți de bancă.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Un meșteșug vechi de mii de ani este pe cale de dispariție în Gorj. Ce spune Nea Dumitru despre munca lui: „Mi-a fost dr... Anton Varga, un copil abandonat în orfelinat care acum îi salvează pe cei care au aceeași soartă. Destinul i-a apărut în...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x