Antena Căutare

Parlamentul a adoptat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. De când va fi aplicată măsura

Deputații au adoptat, astăzi, proiectul de lege prin care este crescut pragul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Galerie
Parlamentul a adoptat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. De când va fi aplicată măsura | Shutterstock

Astăzi, 3 septembrie 2024, s-a hotărât faptul că pensiile sub 3.000 de lei nu vor fi impozitate. Nu mai puțin de 277 de parlamentari au votat „pentru”, iar trei s-au abținut, potrivit digi24.ro.

Citește și: Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când intră în vigoare noua măsură

Pensiile sub 3.000 de lei, neimpozitate

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, arată proiectul de lege, potrivit sursei citate mai sus.

Articolul continuă după reclamă

Decizia urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie 2024, în cazul în care legea nu este atacată la Curtea Constituțională, iar actul normativ va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis

Această propunere legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar votul Camerei Deputaților a fost decizional.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunța, zilele trecute, că pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate.

Simona Bucura-Oprescu a adăugat că măsura va intra în vigoare începând cu 1 octombrie anul acesta și se va aplica doar sistemului public de pensii, nu și pilonului 2, care este administrat privat, potrivit euronews.ro.

„Am analizat cu premierul Marcel Ciolacu în această seară situația și am decis ca începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. (...) Pot să spun că este o decizie a guvernului”, a spus ministrul Muncii, citat de sursa menționată mai sus.

Citește și: Precizări oficiale ANAF cu privire la darul de nuntă. Se impozitează sau nu?

Creşte plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat, luni seara, creşterea plafonului pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%, de la 1.830 la 2.020 lei, potrivit unei Ordonanțe de urgență privind unele măsuri de protecție socială, aprobată de Guvern.

Peste 2,3 milioane de persoane cu pensii sub 2.020 de lei vor putea beneficia de programul de compensare cu 90% a medicamentelor de pe Sublista B, a transmis digi24.ro.

„Prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială, aprobată astăzi de Guvern, plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă creşte începând cu luna septembrie de la 1.830 la 2.020 lei. Această majorare se efectuează avându-se în vedere că prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzute de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creşteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depăşindu-se vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate 90%”, a transmis, luni CNAS, într-un comunicat de presă, citat de sursa menționată mai sus.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Veste extraordinară pentru români. Nicio pensie nu va scădea și peste 3,8 milioane de pensii vor fi mai mari de luna ace... Marcel Ciolacu a dezvăluit ce medie a obținut la Bacalaureat. Nici cu nota de la licență nu s-a abținut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x