Antena Căutare

Salariul minim va putea crește de la 1 ianuarie 2025. Câți bani ar încasa românii în plus

Guvernul României pregătește o majorare a salariului minim începând cu anul viitor. Iată despre ce creștere este vorba!

Galerie
Salariul minim va putea crește de la 1 ianuarie 2025. | Shutterstock.com

Guvernul României a pregătit o nouă surpriză pentru angajații din țara noastră!

În urma unui proiect legislativ care a trecut deja de Senat și a fost trimis la Camera Deputaților, salariul minim brut pe economie s-ar putea majora începând cu data 1 ianuarie 2025.

Citește și: Românii primesc ajutor de încălzire pentru această iarnă. Cât valorează și cine îl primește

Iată câți bani în plus ar trebui să încaseze românii plătiți cu salariul minim începând cu anul viitor!

Articolul continuă după reclamă

Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2025

Proiectul de lege ce vizează introducerea salariului minim european a fost adoptat de Senat în data de 7 octombrie 2024, acesta trecând cu un număr de 90 de voturi „pentru”. Decizia a survenit ca urmare a noii directive UE privind salariile minime adecvate în Uniune.

Astfel, salariul minim brut va putea ajunge la suma de cel puțin 4 100 de lei din luna ianuarie a anului următor, fapt care înseamnă că angajații vor primi suma minimă de 2 450 de lei net.

În prezent, venitul minim din România este de 2 363 de lei, fapt care, printr-un simplu calcul matematic, reprezintă o creștere de doar 87 de lei.

Deși creșterea este una destul de mică, oficialii consideră că este un pas înainte pe care cetățenii ar trebui să îl aprecieze.

De asemenea, specialiștii spun că veniturile salariale vor putea fi actualizate anual în funcție de puterea de cumpărare și de nivelul general al salariilor, scrie Libertatea.ro.

Citește și: Câți bani încasează patiserii din România și de ce fug oamenii de acest job. Angajatorii susțin că salariile sunt ca în Occident

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional”, este declarația pe care a făcut-o ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Proiectul vizează și anumite schimbări, printre care se enumeră și stabilirea anuală a salariului minim care va putea fi actualizat periodic și aplicat de la 1 ianuarie, printr-o hotărâre a Guvernului, scrie Euronews.ro.

Un alt aspect extrem de important este că angajații vor putea avea dreptul de a fi plătiți chiar și în perioada în care se află în grevă, aspect care ar putea să aducă o siguranță financiară semnificativă pentru lucrători în cazul unor acțiuni sindicale.

Totodată, Inspetoratul Teritorial de Muncă (ITM) va putea să efectueze controale mult mai amănunțite la companiile cu probleme, fără ca aceste acțiuni să poate fi considerate discriminatorii.

Hotărârea de Guvern care va ajunge la o concluzie clară asupra formulei exacte de calcul a salariului minim va putea fi emisă până la data de 12 noiembrie, zi în care se va afla și suma exactă a salariului minim care urmează să fie încasată începând cu 1 ianuarie 2025.

Acțiunea de creștere a salariului minim vine în contextul eforturilor autorităților de a alinia România la standardele europene.

Citește și: Cu cât a ajuns să se vândă un kilogram de varză la tarabele din țară. Prețul i-a indignat pe mulți

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Săpunuri celebre vândute în magazinele din România, pe lista neagră a UE din cauza riscurilor chimice. Ce pericol ascund... Când intră pensia pe card în octombrie 2024. Anunțul făcut de Ministrul Muncii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 octombrie. Gabriela și Vladimir au câștigat premiul cel mare de 50.000 de lei și o vacanță în Peru
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 octombrie. Gabriela și Vladimir au câștigat premiul cel mare de 50.000 de lei și o vacanță în Peru Miercuri, 09.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x