Autoturismele second hand sunt în continuare la mare căutare în România, în ciuda faptului că vânzările de mașini noi au crescut considerabil în ultimii ani. Românii caută modele fiabile, cu kilometri puțini, ieftine de întreținut și la prețuri avantajoase, iar cele mai populare mărci, conform statisticilor de pe piața auto, sunt Volkswagen, Skoda, Dacia și Opel.
Dacă intenționezi să achiziționezi o altă mașină, dar ai deja un autoturism și nu dorești să aloci buget suplimentar, poți apela la varianta de schimburi auto. Câștigi timp și nu vei avea nicio perioadă în care să fii nevoit să apelezi la alte mijloace pentru a te deplasa.
Dacă vrei să faci un astfel de schimb, trebuie să știi la ce să te aștepți și ce anume să-i soliciți persoanei cu care urmează să închei afacerea. Forumurile abundă în oameni care se plâng că și-au luat țeapă după ce și-au dat mașina pe o alta, iar pentru a evita orice fel de problemă este bine să tii cont de câteva sfaturi.
Caută recenzii pe net despre vânzător
Poate părea banal, dar la o simplă căutare pe internet poți afla multe despre persoana cu care urmează să faci schimbul. Dacă ai găsit anunțul pe un site auto, dă-I un “search” pe Google după numărul de telefon. Vei putea descoperi astfel dacă mai are înregistrate alte anunțuri de vânzare sau de schimburi auto. Dacă identifici mai mult de două, trei, s-ar putea să ai de a face cu un samsar.
Cere documentele mașinii în original, devize de reparații și facturi de service
O mașină care este în regulă va avea cu ea la pachet toate actele și documentele în original. Cartea de identificare a autoturismului, unde vei regăsi toți proprietarii pe care i-a avut de la prima înmatriculare, plus talonul sunt esențiale și nu trebuie să lipsească. În cazul în care ți se va spune că nu le deține pe moment sau că îți trimite o copie, atunci s-ar putea ca ceva necurat la mijloc. Cere tot timpul actele în original. Iar pe lângă talon și carte, roagă-l pe proprietar să-ți aducă documente care să dovedească unde și când s-au făcut reviziile mașinii și ce piese au fost schimbate. Omul ar putea să-ți povestească multe, însă cel mai util este un deviz la un service autorizat care să-i susțină spusele.
Mergi la un service autorizat pentru teste
În primul rând atunci când îți doresți un schimb trebuie să fii realist 100%. Începe prin a-ți evalua propria mașină, studiază piața și vezi cu cât se vinde marca și modelul pe care tu îl deții. În funcție de numărul de kilometri, de starea autoturismului, de dotările pe care le are și de anul de fabricație, stabilește un preț. Mai apoi, orientează-te asupra unui schimb echitabil, cu o mașină care să valoreze la fel. Nu te lăsa dus de val, căci n-o să-ți dea nimeni un BMW de 10.000 de euro pe un Opel de 5.000. Odată ce ai găsit mașina care te interesează, propune-I celui cu care urmează să faci schimbul să mergeți împreună la un service autorizat pentru câteva teste ale ambelor mașini. Dacă refuză și caută scuză, atunci e cazul să te reorientezi.
Diferența mare de preț poate fi nerealistă. Verifică mașina online
Pe oricine încântă o mașină mai mare, mai spațioasă, o marcă de lux sau dotări full-option. Nu te lăsa luat de val și conștientizează că un schimb corect și echitabil se va face pe bunuri de aproximativ aceeași valoare. Diferențele mari pot ascunde probleme. Cineva îți da la schimb un BMW aproape nou, cu puțini kilometri, pe o marcă ceva mai ieftină? Atenție! Ceva poate fi în neregulă! Te poți trezi cu o mașină furată, cu acte falsificate sau cu grave probleme la motor. Ca măsură de precauție, cere seria de șasiu a mașinii și verifică online, în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM) dacă bunul pe care urmează să-l achiziționezi nu este gajul unui împrumut.
Dacă te-ai decis să-ți dai autoturismul la schimb, intră pe LaJumate.ro, una dintre cele mai mari platforme de anunțuri din România, unde găsești mii de oferte auto actualizare în fiecare zi. Cel mai probabil vei avea tendința să cauți pe forumurile de specialitate, iar experiențele avute de alții cu schimburile auto te pot speria. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de sfaturile de mai sus, să găsești afacerea echitabilă și să te bucuri apoi de noua ta mașină, fără să te temi că ai fi putut fi înșelat.