Îngrijește mașina
De la mersul la birou, cumpărăturile pentru casă și până la ridicatul copiilor de la școală, încă de la primele ore ale zilei, petreci mult timp în mașină. Tocmai de aceea este important ca mașina să fie un mediu în care să te simți bine, mai ales dacă te știi predispus la alergii.
- Folosește cât mai mult aerul condiționat. Chiar dacă ești tentat să deschizi geamul, pentru că o adiere de vânt proaspăt se simte mai plăcut, ține cont de faptul că astfel polenul și praful pot intra cu ușurință în mașina ta. Dacă ții geamurile închise și aerul condiționat pornit pe recirculare, ai mai mari șanse să te ferești de factorii alergeni din exterior.
- Ai grijă de filtrul de aer. Dacă acesta este înfundat, șansele să nu filtreze bine aerul și să aducă factorii alergeni în mașină sunt foarte mari. Dacă verifici filtrul și îl schimbi frecvent poți evita astfel de situații neplăcute în care mai mult să strănuți decât să conduci.
- Chiar dacă tapițeria din piele este mai costisitoare, cea din material este mai greu de curățat și este locul ideal în care se pot adăpostii alergenii. Husele de scaune sunt de asemenea, colectoare de praf și piele uscată și necesită să fie schimbate frecvent pentru a menține un mediu sănătos în mașina.
- Același lucru este valabil și pentru covorașele auto. Cele din material sunt mai predispuse să adune praf, fire de păr, mucegai sau polen, spre deosebire de cele din cauciuc. Covorașe auto originale pentru orice marcă poți achiziționa de pe magazinele online de profil, așa cum este ptc-auto.ro. Acestea sunt foarte ușor de curățat și de întreținut, astfel încât să nu păstreze pe ele nicio urmă alergen.
- Nu uita în mașină haine ude, prosoape umede, mâncare căzută pe sub scaune sau băuturi vărsate pe scaune sau pe jos. Toate aceste lucruri favorizează apariția mucegaiului, unul dintre cei mai puternici factori alergeni.
Cu cât menții mașina mai curată, cu atât îți va fi mai ușor în perioadele în care ești predispus la alergii. Printr-o simplă aspirare a mașinii și a ștergerii de praf a bordului îndepărtezi o mare parte din factorii alergeni.
Fii precaut!
Dacă știi că suferi de alergii diferite, este o idee bună ca în trusa de urgență a mașinii să ai mereu un antihistaminic la îndemână. Optează pentru medicamente împotriva alergiilor prescrise de medic, care nu dau somnolență și care pot fi luate ușor, fără să necesite a fi ingerate cu ajutorul apei.
Cum elimini alergenii de acasă și de la birou
Nu numai mașina este o zonă la care să ai grijă atunci când știi că ești predispus alergiilor. Atât acasă, cât și în locul în care lucrezi, trebuie să ai grijă să înlături, pe cât posibil, factorii alergeni.
1. Acarienii sunt niște microorganisme care trăiesc în țesături precum salteaua de pat, canapelele sau covoarele. Acestea formează colonii și se hrănesc cu celulele moarte de piele. Fiind considerați printre principalii factori alergeni, aceștia sunt prezenți nu numai în mașină, ci și în dormitor, sufragerie sau chiar pe birou. Ce poți face ca să reduci cantitatea de acarieni sau sa previi apariția lor?
- schimbă cât de des poți așternuturile;
- apelează la firme de curățenie ce folosesc produse profesionale de curățare a materialelor;
- optează pentru materiale naturale, precum bumbacul sau pielea.
2. Praful și polenul sunt practic imposibil de evitat, însă poți reduce apariția alergiilor printr-o atenție deosebită acordată curățeniei din locuință și de la locul de muncă, folosirea măștilor de protecție atunci când ieși afară sau evitarea plimbărilor când nivelul de polen este crescut.
3. Mucegaiul poate fi prevenit cu ajutorul ventilatoarelor special create pentru acest lucru, aerisirea băilor și curățarea locurilor care sunt umede, precum cada sau dușul.
În mod cert, viața cu alergii necesită o atenție mai mare legată de mediul ce te înconjoară. Dacă în privința parcurilor sau a străzilor nu poți face mare lucru, cu puțin efort poți controla și poți elimina alergenii în zone precum mașină, locuință și birou. Dacă aceste trei locuri importante sunt libere de alergeni, vei vedea cum calitatea vieții se va îmbunătăți considerabil în perioade cu potențial alergenic crescut.
Creșterea accizelor scumpește carburanții. Un plin de benzină va fi mai scump cu 3-4 lei în 2020 ... Cinci lucruri pe care trebuie să le faci după ce cumperi o mașină second-hand...