Antena Căutare

Verdict ANAF: Scumpirea carburantilor, nejustificata!

Potrivit raportului intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat. Aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator, se mai arata in documentul aflat pe masa premierului. Companiile petroliere vor fi supuse unor inspectii fiscale generale.

Urmare a analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative. Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata


Scumpiri simultane

Articolul continuă după reclamă

Verificarile efectuate au scos la iveala faptul ca, in cursul anului trecut, cand pretul la pompa a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situatii in care s-a declansat o crestere semnificativa a acestuia.

Analiza efectuata a indicat ca, in majoritatea cazurilor, scumpirile au fost efectuate concomitent, ca urmare a deciziilor consiliilor de administratie, la nivelul tuturor companiilor verificate, iar preturile de desfacere la pompa au fost aproape identice.

"Conform datelor prezentate de companiile petroliere, a rezultat ca, in cursul anului 2010, ponderea taxelor in structura pretului la pompa a scazut de la 52,5% la inceputul anului la 49,8% la sfarsitul perioadei (inclusiv in contextul cresterii TVA la 24%), aspect de natura sa certifice faptul ca nivelul de crestere al preturilor la pompa nu poate fi justificat din punct de vedere al unei poveri fiscale", se precizeaza in documentul obtinut de sursa precizata.

O alta constatare este ca atat in cazul vanzarilor en-gros catre diversi clienti, cat si al vanzarilor cu amanuntul, prin statii proprii, ponderea taxelor in pretul practicat in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010 nu a crescut, ci, dimpotriva, a avut o scadere cu trei procente, in cazul benzinei, si cinci procente, in cazul motorinei.

Cursul si accizele, cresteri nesemnificative

In ceea ce priveste evolutia raportului de schimb dolar/leu se arata ca la 7 ianuarie 2010 cursul de schimb era 2,9089, iar la 13 ianuarie 2011 de 3,2350, rezultand "o crestere nesemnificativa, de natura sa nu justifice cresterea de circa 20% a pretului la pompa".

Nici nivelul accizelor in structura pretului nu a cunoscut variatii in cursul anului 2010, fiind stabilite la inceputul anului in suma fixa in lei la cursul de schimb euro/leu de la 1 octombrie 2010, respectiv 1,79 lei/litru la benzina cu plumb, 1,48 lei/litru la benzina fara plumb si 1,25 lei/litru la motorina.

"Acciza la benzina a crescut doar cu 3% in 2011 fata de 2010, astfel ca, luand in calcul si evolutia cursului valutar, nu se justifica o crestere cu 20% a pretului la pompa", potrivit Guvernului.

Fiscul, pe urmele companiilor petroliere

Conform unor surse din Guvern, companiile petroliere vor fi supuse unei inspectii fiscale generale, prin care autoritatile vor verifica daca structura cheltuielilor din bilant nu este "incarcata" prin costuri nejustificate, pentru reducerea profitului real, precum si cauza pierderii fiscale declarate.

"Se va verifica si daca nu cumva profiturile au fost mutate in strainatate, prin procedura preturilor de transfer", sustin sursele precizate. Controlul va incepe la solicitarea premierului Emil Boc.

Luna aceasta, mai multi soferi au inceput sa plateasca cu maruntis alimentarea masinilor, nemultumiti de nivelul ridicat al pretului la benzina si motorina. Autoritatile au initiat ulterior o serie de verificari privind pretul carburantilor.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

Sursa: Antena3

Toyota recheama in service inca 1,7 milioane de masini... VIDEO! Vezi cum bate suta in 3 secunde un Nissan GT-R!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x