Antena Căutare

Vinieta pentru Bucureşti este în vigoare! Primăria îi verifică deja pe şoferi

Peste 300 de camere de supravgehere ale primăriei monitorizează deja maşinile poluante care traversează Bucureştiul. De la 1 ianuarie, autoturismele care nu îndeplinesc cel puţin norma de poluare Euro 3 nu mai au voie să treacă prin centrul Capitalei. Şoferii riscă amenzi de până la 2000 de lei.

Maşinile care traversează centrul capitalei sunt detectate automat de camerele de supraveghere stradale. Numerele de înmatriculare sunt stocate şi introduse într-o bază de date. Este noul sistem prin care şoferii cu maşini poluante pot fi identificaţi şi amendaţi.

Acest subsistem transmite unui soft centralizator pentru a verifica dacă acest număr are vinietă plătită, dacă are normă de poluare sub normele corespunzătoare.

Maşinile cu norme de poluare Non Euro, Euro 1 şi Euro 2 nu mai au voie, de la 1 ianuarie, să treacă prin centrul capitalei. Dacă sunt prinşi, şoferii riscă amenzi între 1.500 şi 2.000 de lei. Însă abia de la 1 martie. Au un răgaz de trei luni să se obişnuiască cu noile reguli.

Nici cei care locuiesc în centru şi au maşini vechi nu le vor putea mişca din loc. Primăria ia în calcul acordarea unor vouchere pentru schimbarea autoturismului. Va fi valabil însă doar pentru cei care au o singură maşină

De anul acesta, proprietarii maşinilor cu norma de poluare sub Euro 3 trebuie să achiziţioneze o vinietă pentru a se deplasa în Bucureşti. Aceasta este disponibilă, în prezent, doar online, pe siteul roviniete.ro. În viitor, taxa va putea fi achitată şi în benzinării. Pentru cele mai poluante maşini, vinieta poate ajunge şi la 1.900 de lei pe an. Cei care au maşini cu norma de poluare Euro 3 vor plăti vinieta doar dacă trec prin centru.

Taxa oxigen intră în vigoare pentru maşinile cu norma Euro 4 de anul viitor. Circulaţia în Bucureşti a maşinilor cu norma de poluare sub Euro 3 va fi interzisă total din 2022, iar a celor Euro 3 din 2024. Aproape 600.000 de autoturisme din Bucureşti se încadrează în aceste categorii, potrivit primăriei.

O nouă regulă de la 1 ianuarie pentru aceste vehicule! Ce se întâmplă dacă nu o respecți... Primii șoferi care au încalcat regulile au plătit bani grei. O amendă de 300 de lei costă acum peste 500...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x