Antena Căutare

Calendar ortodox 20 septembrie: cinstirea Sfinților ocrotitori ai familiei creștine

Biserica Ortodoxă îi cinstește vineri, 20 septembrie, pe Sfantul Eustatie si sotia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist. Acești sfinți sunt considerați ocrotitori ai familiei creștine. Calendar ortodox septembrie 2019.

Biserica Ortodoxă îi cinstește vineri, 20 septembrie, pe Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist. Acești sfinți sunt considerați ocrotitori ai familiei creștine. Calendar ortodox septembrie 2019.

Scrierile creștine spun că Sfântul Eustatie a trăit în vremea împăratului Traian (98 – 177) și a fost general al armatei romane. Înainte de a primi botezul creștin acesta se numea Placid.Se spune că aceta a gonit un cerb în timp ce se afla la vânătoare și a observat o cruce între coarnele acestuia. Prin cruce aude glasul Mântuitorului spunând: "Placide, pentru ce Mă prigonești? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune“. Acestă minune i-a făcut pe placid și soția sa să se boteze. La botez au primit numele de Eustatie, lui - Teopista, iar cei doi copii: Agapie Teopist.

După ce împăratul Traian a murit, Adrian, noul împărat i-a cerut să aducp jertfă idolilor. Pentru că au refuzat, aceștia au fost aruncați într-un cazan de aramă încins. Trei zile au stat trupurile acolo și au fost scoase întregi și nearse.

Potrivit crestinortodox.ro, părticele din trupurile sfinților pot fi găsite: biserică Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea). De atunci, acestea sunt păstrate că un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie. Reputați istorici români, între care menționam pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripții din bisericile României adnotate și publicate, București, 1905-1907), atesta existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, la biserică Iancu Vechi- Mătăsari.

Calendar ortodox 20 septembrie 2019. Troparul Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist: Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricaciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

Tot în această zi se mai face pomenirea:

-Sfinților Mărturisitori Ipatie, episcopul, și Andrei, preotul;
-Sfinților Martin, episcop al Romei, și Maxim cel Înțelept;
-Sfinților Anastasie, Teodor și Euprepie, ucenici ai Sfântului Maxim;
-Sfinților Mucenici Artemidor și Taleleu;
-Sfântului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, mărturisitorul, și a Sfântului Mucenic Ilarion Criteanul.

Citește și: Rugăciunea crucii care aduce iubirea și norocul înapoi în viața ta

Vrei să conduci un scuter? Iată cum poți obține permisul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x