Biserica Ortodoxă îi cinstește vineri, 20 septembrie, pe Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist. Acești sfinți sunt considerați ocrotitori ai familiei creștine. Calendar ortodox septembrie 2019.
Scrierile creștine spun că Sfântul Eustatie a trăit în vremea împăratului Traian (98 – 177) și a fost general al armatei romane. Înainte de a primi botezul creștin acesta se numea Placid.Se spune că aceta a gonit un cerb în timp ce se afla la vânătoare și a observat o cruce între coarnele acestuia. Prin cruce aude glasul Mântuitorului spunând: "Placide, pentru ce Mă prigonești? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune“. Acestă minune i-a făcut pe placid și soția sa să se boteze. La botez au primit numele de Eustatie, lui - Teopista, iar cei doi copii: Agapie Teopist.
După ce împăratul Traian a murit, Adrian, noul împărat i-a cerut să aducp jertfă idolilor. Pentru că au refuzat, aceștia au fost aruncați într-un cazan de aramă încins. Trei zile au stat trupurile acolo și au fost scoase întregi și nearse.
Potrivit crestinortodox.ro, părticele din trupurile sfinților pot fi găsite: biserică Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea). De atunci, acestea sunt păstrate că un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie. Reputați istorici români, între care menționam pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripții din bisericile României adnotate și publicate, București, 1905-1907), atesta existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, la biserică Iancu Vechi- Mătăsari.
Calendar ortodox 20 septembrie 2019. Troparul Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist: „Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricaciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.
Tot în această zi se mai face pomenirea:
-Sfinților Mărturisitori Ipatie, episcopul, și Andrei, preotul;
-Sfinților Martin, episcop al Romei, și Maxim cel Înțelept;
-Sfinților Anastasie, Teodor și Euprepie, ucenici ai Sfântului Maxim;
-Sfinților Mucenici Artemidor și Taleleu;
-Sfântului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, mărturisitorul, și a Sfântului Mucenic Ilarion Criteanul.
Citește și: Rugăciunea crucii care aduce iubirea și norocul înapoi în viața ta
Vrei să conduci un scuter? Iată cum poți obține permisul...