Calendar ortodox septembrie 2019. Care sunt principalele sărbători cu cruce roșie

Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc. Află care sunt sărbătorile cu cruce roșie din calendarul ortodox al lunii septembrie 2019.

Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc. Află care sunt sărbătorile cu cruce roșie din calendarul ortodox al lunii septembrie 2019.

Noul an bisericesc începe pe 1 septembrie. Spre deosebire de Anul Civil, care începe la 1 ianuarie, Anul Bisericesc începe la 1 septembrie, pentru că, după Tradiția moștenită din Legea Veche, în această zi s-a început creația lumii și tot în această zi și-ar fi început și Mântuitorul nostru Iisus Hristos activitatea Sa pe pământ, atunci când a citit în sinagogă cuvintele proorocului Isaia care profețeau despre Sine: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați, și să vestesc anul plăcut Domnului”. (Luca 4, 18-19).

Prin aceste cuvinte s-a împlinit o profeție mult mai veche: Iisus Hristos este Cel Care a venit ca să slobozească pe om din robia păcatului și a morții și să-l ridice pe om la demnitatea lui cea dintâi, adică la demnitatea de a fi fiu după har a lui Dumnezeu. Iată care sunt sărbătorile cu cruce roșie în luna septembrie.

Calendar ortodox septembrie 2019

1. Inceputul Anului Nou Bisericesc - 1 septembrie 2019

2. Nașterea Maicii Domnului - 8 septembrie 2019

3. Înălțarea Sfintei Cruci - 14 septembrie 2019

4.Sf. Ier. Visarion – 15 septembrie

5. Sf. Sfințit Mc. Foca, episcop de Sinope – 22 septembrie

6. Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul – 29 septembrie

Începutul Anului Nou Bisericesc

Există doua motive pentru care Anul Bisericesc începe la data de 1 septembrie. În primul rând, până la proorocul Moise luna septembrie era considerată la evrei drept prima luna a anului. În al doilea rând, din tradiția creștină știm ca, în luna septembrie, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început propovăduirea Sa în lume, prin predica ținută în Sinagoga iudeilor din Cetatea Nazaret.

Sfinții Părinți au procedat cu multă înțelepciune atunci când au alcătuit calendarul creștin. Ei s-au orientat nu atât cronologic, ci au urmărit mai ales logica spirituală a succesiunii zilelor de sărbătoare.

În centrul Anului Bisericesc se află sărbătoarea Învierii Domnului și aceasta împarte anul bisericesc în trei perioade, numite după cartea principală de slujba: Perioada Triodului (pre-pascala), Perioada Penticostarului (pascala) și Perioada Octoihului (post-pascala).

Anul bisericesc ortodox reînnoiește în cadrele timpului istoric și ale experienței umane, viața cu Hristos și în Hristos. Prin el se realizează un fel de prelungire a întrupării istorice a Mântuitorului, prin mijlocirea căruia Acesta (Hristos) continuă să trăiască în Biserică, de-a pururi viu în viața credincioșilor.

La această comemorare a vieții și a misiunii Domnului nostru Iisus Hristos, anul bisericesc cuprinde și pomenirea zilnică a sfinților sau sinaxarul. Astfel, fiecare an bisericesc din viața Bisericii este o istorie a mântuirii în rezumat, reînnoită prin rânduiala liturgică.

Citește și:

Calendar ortodox 2019. Când începe Anul Nou bisericesc și ce trebuie să știi

Canon de rugăciune, 1 septembrie, la început de an bisericesc sau al Indictionului

Sursă foto: pexels.com

Culoarea pe care Kate Middleton și Meghan Markle nu o poartă. Ce nuanță evită Ducesele
Kate Middleton și Meghan Markle au amândouă garderobe vaste, dar e posibil ca acestea să nu...
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2021. Gemenii trebuie să experimenteze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2021 spune că a venit ziua în care Gemenii trebuie să...
Parteneri
Copiii lui Kate Middleton moștenesc una dintre pasiunile tatălui lor, Prințul William. Ce a dezvăluit Ducesa de Cambridge
Copiii lui Kate Middleton par să moștenească una dintre cele mai mari pasiuni ale tatălui lor, Prințul William, și ale unchiului, Prințul Harry. Recent, Ducesa de Cambridge a vorbit despre preferințele micuților.
Catine.ro
Ultimele știri