Indiferent că ești proprietar sau chiriaș, e important să știi ce drepturi și ce îndatoriri ai atunci când oferi locuința contra cost sau când alegi să devii chiriaș. Un contract de închiriere a unui apartament poate aduna laolaltă toate aspectele ce țin de responsabilitățile proprietarului, respectiv ale chiriașului. Când, cu cine și unde să faci contract de închiriere apartament?
Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că un astfel de contract nu te pune la cheltuieli în plus dacă ești chiriaș, din contră, îți asigură câteva drepturi în anumite situații care pot apărea pe perioada în care locuiești cu chirie.
Contractul de închiriere stabilește exact ce e de făcut când decizi să părăsești imobilul, ce se întâmplă cu garanția pe care i-ai oferit-o proprietarului, atunci când ați bătut palma, și în ce condiții ar putea fi reținuți bani din respectiva sumă.
Același contract îi va oferi proprietarului o acoperire legală, căci acesta are datoria de a declara la ANAF venituri încasate din alte surse, prin declarația unică de venit.
Închiriere apartament. Date personale și informații despre obiectul contractului
- Numele și datele de contact ale chiriașului și ale proprietarului
- Prețul lunar al chiriei
- Valoarea garanției și condițiile în care va fi returnată
- Avansul (dacă există situația în care proprietarul vrea cel puțin două luni în avans, pe lângă garanție)
- Durata contractului
- Clauza de subînchiriere, în situația în care vei vrea să împarți cheltuielile cu cineva
- Perioada de preaviz între 30-60 de zile (cu cât timp înainte se anunță reciproc proprietarul și chiriașul de eliberarea apartamentului)
- Acordul proprietarului în cazul animalelor de companie și a altor persoane care vor locui în apartament
- Clauze privind întârzierea plății
Contractul de închiriere apartament se întocmește în 3 exemplare, toate completate și semnate în originial. Două vor fi păstrate de chiriaș, respectiv proprietar, cealaltă va servi pentru înregistrarea la ANAF, sarcină ce îi revine exclusiv proprietarului. Acesta are la dispoziție inclusiv platforme online, asta după ce noile reglementări arată că cei care încasează venituri din chirii nu mai au obligativitatea de a merge la un ghișeu la ANAF, ci este suficient să completeze declarația unică de impozit pe venit.
Ce spune legea despre contractul de închiriere
Contractul de închiriere se întocmește atunci când proprietarul dă în folosință altei persoane o locuință pe care o deține cu acte în regulă. Din punct de vedere legislativ, acest tip de contract este stipulat în Codul Civil.
Dacă ați stabilit de comun acord să fie întocmit și semnat un contract de închiriere pentru imobilul dat în folosință de proprietar și preluat de chiriaș sunt formă de locațiune, atunci este important să precizați câteva clauze și consecințele nerespectării lor, de o parte sau de cealaltă.
Contract de închiriere apartament. Clauze care îl privesc pe proprietar
Stipulează în contractul de închiriere o perioadă minima. În situația în care chiriașul va dori să plece mai devreme din imobilul închiriat sau în situația în care proprietarul are nevoie de locuință în alte scopuri și solicită mutarea chiriașului, intenții care trebuie să fie comunicate cu 30 sau chiar 60 de zile înainte. Specificați în contract o perioadă de 30, până la 60 de zile, iar aceasta va reprezenta un avantaj în ceea ce privește perioada pe care fiecare o are la dispoziție să-și resolve aceste aspecte. Treceți în contract suma lunară, reprezentând cuantumul chiriei, dar și suma achitată drept garanție, la momentul încheierii contractului și un eventual avans, dacă proprietarul îl solicită.
Proprietarul va achita toate dările la stat, de tip impozit sau cheltuieli comune ale asociației de locatari, chestiuni care nu reprezintă utilități și întreținere lunară.
Proprietarul poate cere prin contract ca apartamentul să îi fie predat la fel cum l-a dat chiriașului, cu toate bunurile întregi, aparatura funcțională și curat. În situația în care nu se îndeplinesc aceste condiții, proprietarul poate folosi banii din garanție pentru a recupera eventuale pagube.
Contract de închiriere apartament. Clauze care îl privesc pe chiriaș
Chiriașul va achita la data stabilită, o dată pe lună, valoarea chiriei.
Chiriașul se angajează să folosească în bune condiții obiectele de mobilier, electronicele și elecrocasnicele și să păstreze locuința așa cum a primit-o.
Toate cheltuielile aferente, precum întreținere, lumină, cablu, etc, se plătesc de către chiriaș, însă în numele proprietarului. În cazul înregistrării unor datorii, pot exista penalizări pe care le va suporta chiriașul. Ultimele facturi, atunci când se decide incetarea contractului de închiriere vor fi plătite tot de chiriaș sau pot fi reținute din garanția înmânată proprietarului la momentul încheierii actului.
Chiriașul va preda imobilul și bunurile așa cum le-a primit.
Anexe la contractul de închiriere
Contractul poate avea una, două sau mai multe anexe în care să fie făcut un inventar al bunurilor din apartamentul dar spre închiriere, cu precizarea ca acestea să fie returnate în condiții bune și funcționale.
O a doua anexă poate fi formulată cu privire la idecșii contoarelor prezente în apartament, electricitate, apă rece și apă caldă, gaz sau încălzire, dacă este cazul.
Cauți un apartament de închiriat? Intră pe HomeZZ.ro, la secțiunea Imobiliare și vei găsi oferta variată de anunțuri de actualitate. Alege-le pe cele care se pliază nevoilor tale, bugetului pe care-l ai la dispoziție și vizionează-le pentru a te putea decide. Noul tău cămin te așteaptă!
Coreea de Sud va trimite 2.000.000 de teste pentru coronavirus în România...