Antena Căutare

Cod roșu de caniculă. Vor fi 50 de grade la soare! Anunțul ANM de ultimă oră

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au amis două avertizări cod roșu de caniculă. Timp de 48 de ore, țara noastră va trece printr-un „val de foc”, cu temperaturi ce ajung și la 50 de grade Celsius. Iată recomandările specialiștilor.

termometru vreme
Meteorologii ANM au emis cod roșu de caniculă, valabil în următoarele zile. Ce temperaturi extreme vor fi înregistrate | Shutterstock

Zilele următoare aduc, din nou, temperaturi extreme. Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au amis două avertizări cod roșu de caniculă. Țara noastră se află sub un val de caniculă extremă timp de 48 de ore, iar temperaturile înregistrate pot ajunge și la 50 de grade Celsius, la soare.

La umbră, pe parcursul celor două zile cu temperaturi „de foc”, se vor înregistra chiar și 42 de grade Celsius la umbră, în timp ce la nivelul solului valorile resimțite vor depăși 50 de grade Celsius.

Citește și: Care sunt simptomele epuizării termice și ce măsuri ne pot salva viața pe timp de caniculă. Sfatul medicului

Meteorologii au emis două anunțuri de cod roșu de caniculă

Începând de astăzi, 25 iulie, România se luptă cu caniculă extremă timp de 48 de ore. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis două coduri roșii de caniculă, iar Bucureștiul este afectat de ambele avertizări.

„Valurile acestea de căldură se intensifică. Marți avem cod portocaliu pentru jumătate din țară și cod roșu pentru câteva județe din sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, inclusiv Capitala fiind vizată de cod roșu.

Cod roșu vom avea și miercuri pentru partea de sud-est a teritoriului și pentru Capitală. Sunt două zile în care în București vom avea temperaturi în jurul a 40 de grade, așadar disconfort termic deosebit de accentuat în aceste județe avertizate sub cod roșu", a precizat meteorologul ANM Mihai Huștiu.

După caniculă, urmează vijeliile. Ce zone sunt afectate

Specialiștii susțin că temperaturile caniculare vor începe să scadă începând de miercuri, însă atunci vor apărea vijelii. O masă de aer rece coboară în prezent dinspre Europa Centrală, aducând cu sine temperaturi mai scăzute.

„Tot acest proces al schimbării masei de aer se va realiza prin furtuni intense pe alocuri. Ne așteptăm din nou la rafale de vânt, vijelii puternice. În partea de nord-vest, am instituit un cod galben pentru fenomene asociate instabilității.

De acolo, aceste fenomene încep progresiv și cuprind treptat întreaga țară. În nord-vest, ne așteptăm la rafale de vânt de 70 - 80 de km pe oră, la vijelii puternice, grindină și cantități mari de apă în intervale scurte de timp”, a adăugat meteorologul ANM Mihai Huștiu.

Astfel, în timp ce valul de căldură intensifică în sudul țării, furtunile se vor extinde progresiv dinspre nord-vest și vor cuprinde până miercuri seară întreaga țară.

Citește și: Când ar trebui pornit, de fapt, butonul de recirculare a aerului din mașină. Mulți greșesc, mai ales pe timpul verii

Ce recomandă specialiștii pe timp de caniculă

Pentru a minimiza efectele caniculei și a evita problemele care pot apărea odată cu aceasta, specialiștii ne avertizează să nu ieșim din casă între orele 11.00 şi 18.00. Dacă deplasările sunt, totuși, necesare, cetățenii sunt sfătuiți să îmbrace haine deschise la culoare, să se hidrateze și să poarte cremă de protecție.

Specialiștii ne avertizează să nu folosim ventilatoare dacă temperatura din casă depășește 32 de grade Celsius. În Capitală, autoritățile anunță că sunt deschise aproximativ 50 de centre unde persoanele care suferă de pe urmă expunerii la temperaturi ridicate pot beneficia de un prim ajutor.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x