Antena Căutare

Cum să alegi espressorul potrivit pentru acasă

Nu este nimic mai potrivit decât savurarea unui espresso proaspăt preparat, dimineața devreme, la prânz cu prietenii sau seara, atunci când vrei să te relaxezi. Atunci când vine vorba de prepararea unei băuturi perfecte, trebuie să ții cont de o mulțime de detalii, de la calitatea cafelei alese și intensitatea aromei până la obținerea unei spume delicioase. Un espressor este ideal atunci când vrei să prepari latte, capuccino sau un espresso autentic chiar în propria ta bucătărie.

Nu este nimic mai potrivit decât savurarea unui espresso proaspăt preparat, dimineața devreme, la prânz cu prietenii sau seara, atunci când vrei să te relaxezi. Atunci când vine vorba de prepararea unei băuturi perfecte, trebuie să ții cont de o mulțime de detalii, de la calitatea cafelei alese și intensitatea aromei până la obținerea unei spume delicioase. Un espressor este ideal atunci când vrei să prepari latte, capuccino sau un espresso autentic chiar în propria ta bucătărie.

Cu un aparat bun, o cafea superioară, puțină practică și multă răbdare, îți vei umple ceașca cu un espresso fin care rivalizează cu băuturile din cele mai cunoscute cafenele. Dacă te simți copleșit de gama variată de produse existente pe piață, îți prezentăm câteva informații care te pot ajuta să alegi aparate de cafea și espressoare de o calitate foarte bună.

Espressor manual sau automat

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, motiv pentru care nu este de mirare faptul că oferta de espressoare a crescut foarte mult în ultimii ani. Timpul necesar pentru pregătire, calitatea băuturii obținute, munca depusă, ușurința în întreținere și utilizare, dimensiunea și spațiul ocupat sunt factorii pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când alegi un aparat automat sau unul manual.

  • Un espressor automat transformă un proces îndelungat într-o simplă apăsare de buton, fără a avea grija granulației, a măcinării boabelor sau a dozajelor corecte.
  • În cazul alegerii unui aparat manual, pe lângă munca suplimentară, vei beneficia de mai mult control asupra gustului deoarece supraveghezi atent fiecare etapă a procesului de preparare.
  • În plus, espressoarele manuale oferă șansa preparării unei băuturi de calitate superioară, au un design atractiv și o durată de viață îndelungată.

Espressor cu râșniță din ceramică sau din metal

Pentru un aparat cu râșniță încorporată, aceasta este cea mai importantă piesă. Espressorul are nevoie de cafea măcinată foarte fin, iar calitatea râșniței se reflectă în calitatea băuturii preparate.

  • O râșniță clasică cu lame metalice încălzește boabele în mod excesiv, ceea ce poate determina arderea cafelei și pierderea aromelor. De asemenea, un produs din metal nu este capabil să realizeze o granulație perfectă pentru espresso.
  • Râșnița din ceramică în schimb, sparge boabele de cafea prin presare, le macină uniform, fără să le încălzească, păstrându-le astfel toate calitățile.

Diversitatea băuturilor realizate cu ajutorul espressorului

Există posibilitatea să fii un iubitor de espresso fără a ști acest lucru. Cele mai multe persoane nu au cunoștință despre câte băuturi populare pot fi preparate cu un aparat profesional și cât de valoros poate fi pentru orice locuință.

  • Trebuie să știi că un espresso autentic este reprezentat de lichidul original, așa cum acesta iese din aparat, în stare naturală.
  • Dacă vrei să obții un latte macchiato, adaugă în cafeaua espresso puțin lapte pregătit la aburi cu spumă deasupra, pentru a tempera aroma puternică.
  • În situația în care vrei să savurezi un cappuccino, acesta se prepară la fel ca și macchiato, însă cu mai mult lapte.
  • Pentru a obține un latte simplu, se adaugă un strat subțire de spumă și foarte mult lapte în espresso, în timp ce pentru prepararea unei băuturi mocca se procedează la fel ca pentru cappuccino, după care se adaugă ciocolată.

Acestea sunt principalele standarde însă în funcție de preferințe se pot adăuga oricând alte produse și arome: frișcă, arome de alune, caramel sau mentă și lapte vegetal.

Espressor cu cafea boabe, măcinată sau capsule

Aparatele care funcționează pe bază de boabe de cafea oferă un gust mereu proaspăt, dar râșnița este cea care face diferența. Un astfel de espressor este foarte ușor de utilizat deoarece permite reglarea granulației, a timpului de preparare și a cantității de apă necesare.

Espressorul cu cafea măcinată depinde exclusiv de sortimentele ambalate, vrac ori pad-uri, pregătirea băuturii solicită mai mult efort, iar calitatea diferă de la o ceașcă la alta din cauza dozajelor diferite. Special create pentru a asigura o preparare extrem de simplă și rapidă, capsulele sunt unele dintre cele mai folosite produse pentru espressor.

  • Ai grijă însă ce fel de aparat alegi deoarece anumite espressoare pot folosi doar capsulele pentru care au fost proiectate, motiv pentru care este recomandat să verifici înainte disponibilitatea mărcii și a dozelor preferate.

Dotările necesare ale unui espressor

Chiar dacă toate aparatele îndeplinesc aceeași funcție, unele dintre ele nu beneficiază de dotările corespunzătoare pentru obținerea unui espresso deosebit.

  • Vaporizatorul este esențial deoarece infuzarea cafelei necesită apă fierbinte, care să ajungă la o temperatură cuprinsă între 88-92 de grade.
  • Totodată, pentru pregătirea sortimentelor de latte sau cappuccino, laptele are nevoie de un abur de aproape 105 grade pentru a deveni spumos. Majoritatea modelelor automate și semiautomate includ vaporizator.
  • Boilerul unic cu dublă utilizare este necesar pentru prepararea cafelei și încălzirea separată a laptelui. Anumite aparate utilizează versiuni intermediare, respectiv un boiler și un schimbător de căldură, în timp ce modelele mai scumpe folosesc două boilere.
  • Rezervorul pentru apă se alimentează manual, însă sunt și aparate mai costisitoare care se alimentează direct de la rețea. Alimentarea cu cafea, capacitatea boilerului, ușurința în dezasamblare și curățare, numărul de cafele care pot fi făcute, designul, dimensiunea sau ergonomia butoanelor sunt, de asemenea, detalii de luat în considerare la achiziționarea unui espressor.

Indiferent de aparatul pe care îl vei alege, cu siguranță vei obține un espresso mult mai bun decât o cafea pregătită la filtru sau în ibric. Ține cont de rutina ta zilnică și de preferințele specifice în savurarea unei băuturi delicioase. Există numeroși factori care trebuie să fie luați în considerare pentru a face cea mai bună alegere. Investiția făcută merită iar tu îți vei aminti acest lucru de fiecare dată când vei gusta un espresso perfect chiar la tine acasă.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-hand-holding-cappuccino-302901/

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x