„Abaterile de la legalitate si regularitate care au condus la atragerea de venituri supli men tare datorate bugetelor publice sunt in suma totala de351 de milioane de lei", se precizeaza in raportul Curtii, trimis recent la Parlament.
Potrivit sursei citate, banii au fost pierduti in principal pentru ca au utilizat cote eronate pentru stabilirea impozitelor locale, nu au incasat rede ventele datorate pentru co ntractele de concesiune incheiate, ori nu au urmarit incasarile veniturilor cuvenite din contractele de asociere incheiate cu per soane juridice de drept privat pentru administrarea unor activitati economice.
Campion este judetul Galati, cu 200,6 milioane de lei, reprezentand in principal venituri cuvenite bugetelor locale din concesiuni si inchirieri inregistrate in evidenta tehnico-operativa, contabila si fiscala, dar care nu au fost urmarite in vederea incasarii.
Cheltuielile au fost mai mari cu 24,5% fata de anul anterior Autoritatile locale au pierdut peste 660 de milioane de lei, in conditiile in care veniturile proprii provenite din impozite, taxe, contributii si cote defalcate din impozitul pe venit au fost de 20,64 miliarde de lei. Tot la bugetele locale au ajuns, in 2008, si 18,65 miliarde de lei de la Bugetul de stat (reprezentand sumele defalcate din TVA), plus subventii de 4,35 miliarde de lei pri mite de la nivel central.
Pe de alta parte, raportul Curtii de Conturi atrage atentia ca „in anul 2008, cheltuielile bugetelor locale au avut o evolutie expansionista, fiind mai mari cu 8,3 miliarde de lei fata de anul 2007, respectiv o crestere de 24,5%". Situatia este deter mi na ta in principal de cheltuielile de per sonal care au crescut nominal cu 4,2 miliarde de lei (37,7%), urmate de chel tuielile cu bunuri si servicii, care au fost mai mari cu 1,9 miliarde de lei, si de transferuri, cu 1,4 miliarde de lei.