Acesta a adaugat ca trebuie aplicate solutii asemanatoare cu cele din alte tari din Uniunea Europeana. Astfel, de la licitatie ar trebui excluse firmele care au ofertat cel mai mare si cel mai mic pret, iar firmele care contesta sa achite 10% din valoarea proiectului. Apostol propune si o "lista neagra" a firmelor de constructii.
"Marea problema sunt firmele de constructii. Sunt putine care au puterea tehnica si financiara sa faca proiectele si nici nu au experienta pentru tipurile de lucruri. Astfel, se asociaza o puzderie de firme, iar lucrarile nu sunt facute cum trebuie si intervin si probleme in decontari", a precizat Apostol.
Directorul ARDNE a mai subliniat ca firmele care castiga o licitatie ar trebui sa aiba la finalul lucrarii un certificat de buna practica, iar acesta sa fie la dispozitia Comisiei Nationale de Licitatii.
In prezent, Autoritatea de Audit din subordinea Curtii de Conturi a declansat un audit la ARDNE pentru a verifica platile efectuate.
"E un audit normal si este faza cea mai practica. Este auditul de implementare, iar in urma verificarilor expertilor putem face unele corectii la sistemul de lucru", a sustinut Apostol.
La nivelul ARDNE, au fost semnate in cadrul Programului Operational Regional, pana in prezent, peste 100 de contracte cu o valoare totala de circa 200 de milioane de euro. Peste 30 dintre acestea beneficiaza de o finantare mai mare de un milion de euro.
"Acum inca este timp sa fructificam banii europeni. Cu toate acestea, trebuie deblocata situatia pentru ca din a doua parte a anului 2011, Romania risca sa piarda fonduri. Orice intarziere poate duce la pierderea fondurilor, din acest motiv trebuie reglementata mai bine procedura de licitatie inca de pe acum", a mai spus directorul ARDNE.