Antena Căutare

SRI a informat DIICOT in cazul cetateanului rus care a incercat sa iasa din tara cu documente oficiale

Directorii unui institut de cercetari miniere ar fi vandut pe bani grei informatii clasificate legate de zacamintele de cupru si metale rare ale Romaniei. Un cetatean rus a fost retinut in timp ce incerca sa plece din tara cu un bagaj "strict secret": harti geologice si alte materiale care pot afecta siguranta nationala.

Este a doua rezerva de cupru ca marime din toata tara. O miza uriasa pentru foarte multe companii - peste doua miliarde de euro!

De la Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere, Ipromin, spun procurorii DIICOT ca ar fi pornit filiera spionajului economic. Iar totul a fost oprit acum 8 zile. Un cetatean rus in varsta de 42 de ani este retinut. Avea asupra sa un stick pe care erau copiate harti geologice si date clasificate legate de zacamantul Suvorov, Moldova Noua.

Rusul ere filat de ofiterii SRI si de procuroii DIICOT de mai multa vreme. A fost urmarit in timp ce s-a intanlit cu reprezentantii Ipromin, spun anchetatorii. De acolo ar fi plecat cu toate aceste date, clasificate si foarte valoroase. Voia sa ajunga cu ele in Rusia.

In momentul in care a ajuns la aeroportul Otopeni, mai multi ofiteri in civil erau pe urmele sale. Inainte de a trece de check-in, ofiterii l-au retinut pe barbat.

Conform unor surse din cadrul anchetei, doi directori din cadrul Ipromin au fost pusi sub acuzare.

Cetateanul rus a primit interdictia de a parasi Capitala. E acuzat de spionaj industrial, in timp ce angajatii Ipromin de vanzare de informatii clasificate.

Acesta este un adevarat atentat asupra bogatiilor romaniei. Zacamintele de cupru de la Moldova Noua sunt estimate la 2,5 miliarde de euro. Dar miza spionului rus prins acum ar putea fi mult mai mare. Sunt cerceatori care spun ca in zona sunt si imense rezerve de aur.

Imagini inedite: Cum arata sediul unor specialisti in insolventa... Oferte irezistibile la ultimul targ imobiliar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x