Antena Căutare

Agentiile straine recomanda investitiile in terenurile arabile romanesti, cele mai ieftine si lipsite de risc

„Anticipand“ criza alimentara, tara noastra „ofera“ terenuri arabile la 1.560-3.250 euro/ha, unul dintre cele mai bune preturi la nivel mondial. Doar cateva zone de pe mapamond pot rivaliza sub aspectul preturilor si al calitatii cu solurile autohtone.

Argumentele investitorilor in tere­nuri agricole par a fi astazi mai con­vingatoare ca niciodata. Preturile la ali­mente si materii prime pentru in­dustriile alimentara si usoara au atins ni­veluri-record, potrivit datelor Organiza­tiei pentru Agricultura si Alimente (FAO), iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) esti­meaza ca productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% inainte de 2050 pentru a tine pasul cu schimbarea ten­dintelor de consum si cresterea populatiei de pe Pamant.

Utilizarea tot mai larga a culturilor in producerea de biocombustibil - in SUA aproximativ 40% din recolta de porumb va fi utilizata pentru producerea de etanol in acest an -, precum si degradarea solului si urbanizarea in­tensa au pus o presiune imensa pe pretul terenurilor arabile.

Totodata, dobandirea unor zone intinse de teren agricol pare sa devina una dintre preocuparile importante in asigurarea securitatii alimentare in cazul tarilor cu populatii in crestere, precum China, India sau Coreea de Sud, dar si pentru cele bogate in numerar, dar sarace in pamant arabil, cum sunt statele din zona Golfului Persic.

Febra terenurilor

Estul Europei este astazi una dintre zonele cele mai interesante de pe glob pentru investitorii in terenuri arabile. In pofida dificultatilor in obtinerea de suprafete pentru agricultura in Rusia sau Ucraina, cele doua tari, impreuna cu Romania si Polonia, reprezinta astazi cele mai mari oportunitati de investitii, potrivit unui studiu realizat de Knight Frank.

Zonele cele mai seducatoare si, totodata, cele mai riscante pentru investitori in Europa sunt Rusia si Ucraina. Cele doua tari au avantajul unor suprafete comasate intinse, de mii de hectare, printre cele mai bune si totodata subevaluate soluri.

Tot articolul, in Financiarul

Isarescu: Aprecierea leului, un rezultat al intrarilor de capital strain... Veniturile nete ale McDonald's au crescut cu 11% in primul trimestru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x