Argumentele investitorilor in terenuri agricole par a fi astazi mai convingatoare ca niciodata. Preturile la alimente si materii prime pentru industriile alimentara si usoara au atins niveluri-record, potrivit datelor Organizatiei pentru Agricultura si Alimente (FAO), iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimeaza ca productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% inainte de 2050 pentru a tine pasul cu schimbarea tendintelor de consum si cresterea populatiei de pe Pamant.
Utilizarea tot mai larga a culturilor in producerea de biocombustibil - in SUA aproximativ 40% din recolta de porumb va fi utilizata pentru producerea de etanol in acest an -, precum si degradarea solului si urbanizarea intensa au pus o presiune imensa pe pretul terenurilor arabile.
Totodata, dobandirea unor zone intinse de teren agricol pare sa devina una dintre preocuparile importante in asigurarea securitatii alimentare in cazul tarilor cu populatii in crestere, precum China, India sau Coreea de Sud, dar si pentru cele bogate in numerar, dar sarace in pamant arabil, cum sunt statele din zona Golfului Persic.
Febra terenurilor
Estul Europei este astazi una dintre zonele cele mai interesante de pe glob pentru investitorii in terenuri arabile. In pofida dificultatilor in obtinerea de suprafete pentru agricultura in Rusia sau Ucraina, cele doua tari, impreuna cu Romania si Polonia, reprezinta astazi cele mai mari oportunitati de investitii, potrivit unui studiu realizat de Knight Frank.
Zonele cele mai seducatoare si, totodata, cele mai riscante pentru investitori in Europa sunt Rusia si Ucraina. Cele doua tari au avantajul unor suprafete comasate intinse, de mii de hectare, printre cele mai bune si totodata subevaluate soluri.
Tot articolul, in Financiarul
Isarescu: Aprecierea leului, un rezultat al intrarilor de capital strain... Veniturile nete ale McDonald's au crescut cu 11% in primul trimestru...