Antena Căutare

Agricultorii vor creste pretul la cartofi, dupa recolta dezastruoasa din 2012

Hrana saracului va fi mai scumpa in acest an. Avem cea mai mica productie de cartofi din ultimele doua decenii. In timp ce producatorii strang legumele de pe camp ca sa le dea animalelor, pietarii vand tot mai scump. Iar la iarna, o sa mancam cartofi din Egipt sau din Turcia.

Domnul Dragusin este un agricultor vestit in judetul Covasna. Are 30 de hectare cultivate cu cartofi, in care a investit mai bine de 100.000 de euro. Spera sa recupereze macar 20 de mii de euro. “Fata de anul trecut, cand am realizat cam 40 de tone pe hectar, anul acesta nu realizez nici 10 tone, la aceeasi tehnologie”, spune agricultorul.

In consecinta, si el, dar si ceilalti agricultori, cresc preturile. Daca luna trecuta, in judetul Covasna, kilogramul de cartofi nu depasea 1 leu, astazi, in plin sezon de recoltare, cartofii se vand cu 1 leu si jumatate pe kilogram. Iar in hypermarket, pretul ajunge si la 2 lei.

In 2011, Romania a importat aproape 90 de mii de tone de cartofi, in valoare de 23 de miloane de euro. Principalele tari de unde cumparam sunt Turcia, Grecia si Germania.

Cand vine vorba despre consumul de cartofi, Romania se afla pe primele locuri in Europa, cu o medie anuala de peste 92 kilograme pe locuitor. Polonia detine suprematia cu un consum de 115.8 kg in 2011, Portugalia are 91.5 kg si Germania 64.4 kg.

foto: Intact Images

Diaconescu: "Am banii pentru Oltchim. Voi vedea ce propun guvernantii"... Vile la pret de apartament in sudul Capitalei. Vezi ce oferte au agentiile imobiliare!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x