Wall-Street.ro a trecut in revista site-urilor principalelor companii listate pe BVB precum si unii dintre cei mai mari jucatori activand pe diferite piete, relevand faptul ca, desi multe dintre ele respecta legea (mai ales multinationalele), unele nu intrunesc conditiile legale prevazute in Legea 441/2006, art. 74.
Legea stipuleaza ca:
Art. 74. – (1) In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la o societate, trebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare. Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevazute de legislatia din domeniu.
(3) In documentele prevazute la alin. (1), daca acestea provin de la o societate cu raspundere limitata, se va mentiona si capitalul social, iar daca ele provin de la o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni, se vor mentiona atat capitalul social subscris, cat si cel varsat.
(5) Daca societatea detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazute la alin. (1) si (3) vor fi publicate si pe pagina de internet a societatii.
Practic, pentru ca firma sa nu aiba probleme legale, trebuie sa afiseze pe site urmatoarele informatii:
- denumire societatii in cauza
- forma sa juridica
- sediul social
- CUI
- numarul din registrul comertului
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) si (2) se realizeaza de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ale unitatilor sale teritoriale.
Practic, managerii societatii trebuie sa se asigure ca informatii si datele care personalizeaza o societate trebuie inscrise in toate documentele emise de aceasta, inclusiv pe site-ul propriu. In caz contrar, societatea este pasibila de amenda.
Un alt articol care trebuie luat in seama si urmat, de data aceasta exclusiv de cei ce intreprind comert online, este cel conform caruia operatorii economici care administreaza site-uri de e-commerce (comert electronic) sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului (home page) un link catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, adicawww.anpc.gov.ro.
Pe langa implicatiile legale, trebuie luat in seama si factorul incredere pe care compania il transmite, sau nu, potentialilor clienti, daca acestia (nu) vad pe site date de contact, numele companiei sau Codul Unic de Identificare, astfel incat transparenta sa fie cat mai ridicata.
Citeste continuarea pe Wall-street.ro!
Tot mai multi romani isi pastreaza averea in casetele de valori ale bancilor... Imagini inedite: Cum arata sediul unor specialisti in insolventa...