Antena Căutare

COD ROSU in industria romaneasca! Alte patru combinate vor fi scoase la vanzare

Dupa o tentativa controversata de privatizare a Oltchim, patru combinate din tara sunt scoase la vanzare de patronii rusi. In plina criza economica, situatia se poate transforma intr-o bomba sociala, mai ales ca soarta a inca 6000 de salariati devine incerta.

Combinatul Otelul Rotu a fost primul pe care rusii de la Mechel au pus lacatul. Aproape 500 de angajati au fost trimisi acasa.

Rusii pleaca la fel de repede cum au venit. Din 2002, Mechel a cumparat patru combinate romanesti, pe care a platit circa 170 de milioane de euro. Acum le vinde cu o treime mai ieftin.

Nici vorba de afacere proasta pentru rusi. Mechel a profitat cat a putut de anii petrecuti in Romania. Din combinatul de Oteluri Speciale Targoviste, sectii intregi au fost impachetate si trimise in Rusia.

Povestea s-a repetat in toate uzinele preluate de Mechel. In ultimii trei ani, companiile detinute de rusi au avut probleme financiare. S-au strans datorii de aproape 600 de milioane de euro, circa doua miliarde si jumatate de lei.

DATORII MECHEL
Mechel Targoviste: 134 mil. euro
Mechel Campia Turzii: 133 mil. euro
Laminorul Braila: 143 mil. euro
Ductil Steel - Buzau: 154 mil. euro
Ductil Steel Otelul Rosu: inchisa pe termen nedefinit

La primul semn de criza, patronii rusi au inceput sa reduca productia. Laminorul Braila si-a inchis pe rand sectiile. Au urmat disponibilizarile masive. Cand au decis vanzarea, numarul angajatilor din cele patru combinate este de 6000 de oameni, jumatate fata de cel de la preluare.

ANGAJATI MECHEL
Mechel Targoviste: 2.250 angajati
Mechel Campia Turzii: 1925 angajati
Laminorul Braila: 667 angajati
Ductil Steel - Buzau: 1.507 angajati
Ductil Steel Otelul Rosu: inchisa pe termen nedefinit

La Ductil Steel Buzau plecarea rusilor era asteptata. Cei peste 800 de angajati refuza sa ia in calcul inchiderea fabricii. Nu lipsesc comenzile, curtea este plina cu plase sudate, iar autotrenurile fac coada la poarta pentru a fi incarcate. Fabrica asteapta doar un cumparator.

Ce mai cauta investitorii in ziua de azi si ce ofera bancile... SimPlus a cumparat TransportUrban.ro, cu circa 40.000 euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x