Antena Căutare

Analisti: Caderea guvernului ar putea duce cursul la 4,35 lei/euro

Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni fata de euro, in contextul motiunii de cenzura pregatite de partidele care se opun masurilor de austeritate implementate in urma acordului cu FMI, potrivit unei analize Bloomberg.

"Potentiala cadere a guvernului este cel mai mare risc pentru leu. Banca centrala ar interveni sa protejeze moneda daca ar intra sub presiuni semnificative"


Cursul a atins un record maxim de 4,4012 lei/euro in iunie, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala scaderea pensiilor cu 15%. Caderea guvernului ar putea impinge cursul la

4,3-4,35 lei/euro in urmatoarele doua-trei saptamani, potrivit strategilor celor trei banci. Autoritatile romane nu vor permite leului sa coboare mult sub 4,35 lei/euro, anticipeaza Gaelle Blanchard, Emerging-Market Strategist la Société Générale Londra. "Cheia pentru piata este o implementare fara hopuri a programului cu FMI", noteaza analistul.

Totusi, Barclays Capital vede leul stabil pe termen scurt, datorita interventiilor BNR. "Am mai vazut si alte motiuni de cenzura. Leul ar trebui sa fie stabil pe termen scurt, datorita interventiilor bancii centrale", a afirmat Koon Chow, Emerging-Market Strategist la Barclays Capital.

Daca guvernul Boc va supravietui motiunii de cenzura, leul s-ar putea intari la 4,25 lei/euro pana la sfarsitul acestui an, respectiv 4,15 lei/euro pana la finele lui 2011, anticipeaza Blanchard.

Romania conduce detasat clasamentul UE pe inflatie... Guvernul intentioneaza sa micsoreze cu o treime bugetele locale, in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x