Antena Căutare

Analisti: Riscul ca Grecia sa iasa din "Zona Euro", aproape de 75%

Economistii Citi apreciaza ca riscul ca Grecia sa iasa din "Zona Euro" a urcat, de la 50%, inainte de alegeri, la 50-75%, dupa, si este in crestere rapida. Totusi, probabilitatea unei dezmembrari de amploare a "Zonei Euro" ramane foarte redusa, conform aceleiasi surse.

Alegerile legislative de duminica din Grecia nu au furnizat o forta politica cu majoritate in parlament, care sa poata forma guvern, dar au inregistrat ascensiunea puternica a partidelor radicale, de dreapta si stanga.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor din Grecia, Noua Democratie (dreapta) si socialistii PASOK (stanga), partidele care au dominat scena politica mai multe decenii si singurele formatiuni importante care sustin politica pro-austeritate, au obtinut impreuna circa 32% din voturi si numai 149 din cele 300 de locuri in Parlament.

Prin urmare, analistii Citi apreciaza ca, intrucat formarea unui guvern de uniune nationala sau de coalitie are putine sanse, pare tot mai probabil ca grecii vor trebui sa voteze din nou, situatie in care tara ar putea incalca termenii din acordul cu FMI si UE prin neadoptarea unor reduceri de cheltuieli promise.

"Fara un guvern functional, pare putin probabil ca Grecia va reusi sa prezinte Troicii (FMI, UE si BCE), pana la sfarsitullunii iunie, planuri pentru economii bugetare insumand 7% din PIB", conform unui raport Citi, in care se mai arata ca "Troica va amana, probabil, urmatoarea transa a programului. In trimestrul al doilea, este programata eliberarea a 31,3 miliarde de euro. Daca Grecia nu face progrese, Troica va opri probabil pogramul. Statul si bancile elene vor ramane fara bani".

Iar una dintre concluziile raportului este ca, intr-o astfel de situatie, Grecia va fi obligata sa paraseasca "Zona Euro", probabilitatea unei iesiri din uniunea monetara crescand rapid.

Grecia trebuie sa aprobe in iunie masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor in valoare de 11 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, in schimbul continuarii ajutorului financiar de la UE si FMI.

Ministrul bulgar de Finante: FMI da sfaturi gresite tarilor aflate in criza... Ministrul desemnat pentru Comunicatii: Posta, restructurata: Din 100 de directori raman 10...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x