Analistii bancari: BNR ar putea reduce din nou dobanda-cheie

De la inceputul acestui an, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, pana la 6,5%, si a pastrat nemodificat nivelul rezervelor minime obligatorii. Pana la finalul lui 2010, analistii se asteapta ca dobanda-cheie sa coboare pana la 6%, considerand ca BNR nu mai are spatiu de manevra pentru rate reale mai scazute.


Analistii Citibank considera ca BNR va decide in sedinta de politica monetara din 4 mai o noua reducere a dobanzii-cheie, cu 0,25 puncte procentuale, la 6,25%, mentinandu-si prognozele avansate cu o luna in urma. Cu toate acestea, in functie de evolutia monedei nationale si de cresterea preturilor, acestia nu exclud o relaxare mai agresiva a politicii monetare.

„In orice caz, este putin probabil ca Banca Nationala sa duca rata de politica monetara substantial mai jos de 6%, dat fiind spatiul insuficient de manevra pentru rate reale scazute", se arata in ultimul raport publicat de Citi.

Analistii estimeaza ca rata inflatiei va scadea de la 4,7% in 2009 la 4,5% in acest an. „Cu toate ca incetinirea economiei si intarirea monedei nationale reprezinta semnale bune pentru dezinflatie, cresterea preturilor petrolului si asteptarile asupra inflatiei umbresc previziunile", se mai arata in analiza Citi.

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

Tot articolul, in Financiarul

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri. Nu ai nevoie decât de două ingrediente principale plus aromele preferate.
Catine.ro
Ultimele știri