Antena Căutare

Analistii: Emisiunea de titluri de stat in valuta ar putea fi chiar suprasubscrisa

Miercuri, 28 iulie, Finantele vor lansa prima emisiune de titluri de stat in valuta din acest an. Analistii spun ca, in acest moment, lichiditatea in euro pe piata este scazuta, iar succesul operatiunii ar fi fost mai mare daca anterior ar fi fost redus nivelul rezervelor minime in valuta. Pe de alta parte, acestia considera ca obligarea dealerilor primari de a subscrie cel putin 10% din valoarea emisiunii ii va asigura acesteia subscrierea in totalitate.

Ministerul Finantelor va lansa, maine, pe piata interna, pen­tru prima data in acest an, o emisiune de titluri de stat in euro, cu o valoare indicativa de 400 de milioane de euro, cu ma­tu­ritate de un an si la o dobanda de 5% pe an.

Reprezentantii ministerului au precizat ca sumele atrase in urma licitatiei vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Lichiditatea este scazuta, dar obligatia trebuie respectata

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca in momentul de fata lichiditatea in euro este mai redusa. „Erau sanse mai mari ca emisiunea sa fie subscrisa cu succes daca in prealabil ar fi avut loc si o reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta.

Din pacate, urmatoarea sedinta de politica monetara este abia la inceputul lunii august", explica Lucian Anghel. In opinia acestuia bancile si-ar dori sa finanteze economia reala, sa-si inves­teas­ca banii in proiecte con­crete.
„Nu cred ca va avea su­ccesul emisiunilor de titluri de stat in valuta precedente", conchide economistul-sef al BCR.

Tot articolul, in Financiarul

Evaziune fiscala in curtea Finantelor si Justitiei... BNR: Tinta Romaniei in 2010 - insanatosirea bugetului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x