Căutare Live

Analistii: Majorarea TVA va reaprinde inflatia, iar BNR va mentine dobanda-cheie la 6,25%

Presiunile inflationiste generate de majorarea TVA vor determina Banca Nationala sa adopte o atitudine prudenta in continuare. Analistii bancari estimeaza ca in cadrul sedintei de politica monetara de maine BNR va mentine atat dobanda-cheie la 6,25%, cat si nivelul rezervelor minime obligatorii. In opinia lor, banca centrala va rata tinta de inflatie pentru acest an, insa sunt sanse sa fie atinsa cea din 2011, de 3%.

Inflatia nu este determinata de excesul de cerere

Daca nu s-ar fi majorat TVA, exista sansa ca Banca Nationala sa recurga la o ultima reducere de dobanda din acest an, de la 6,25% la 6%, arata economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Acesta apreciaza ca, in conditiile in care inflatia va creste peste dobanda de politica monetara, „mai degraba BNR va mentine dobanda, decat sa o reduca".

Totodata, economistul-sef al BCR considera ca aceasta decizie va fi determinata si de faptul ca banca centrala va realiza ca inflatia nu va fi determinata de excesul de cerere.

Tot articolul, in Financiarul

Semnal de revenire? Numarul autorizatiilor de construire a crescut cu 7,7% in mai!... Sedinta boardului FMI privind acordarea celei de-a 5-a transe din imprumut, amanata pentru 2 iulie...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri