Antena Căutare

ANALIZA: Sarbatorile pascale salveaza afacerile cu carne de miel

Pentru acest an, reprezentantii din industria de profil se asteapta la o scadere semnificativa a vanzarilor Pretul la carnea de miel s-a majorat in medie cu 15%

Din cauza cresterilor de pret la carnea de miel cu 15% si a scaderii puterii de cumparare a populatiei, vanzarile vor scadea anul acesta atat pe plan intern, cat si la export, spun repre­zentanti din industria de profil, con­sultati de ,,Fin.ro".

Vanzarile la carnea de miel sunt in regres total. Pe plan intern salariile s-au micsorat, puterea de cum­pa­rare a scazut continuu, iar pro­ducatorii si comerciantii majoreaza pre­turile. Anul trecut, pe piata interna s-au comercializat, in perioada Sarbatorilor de Paste, aproximativ 2 milioane de miei. Acum, in mod cert, nu vom ajunge la aceasta cifra. La export situatia este si mai grea. Pe fondul majorarilor cu 30% a preturilor fata de anul trecut, eu spun ca exporturile se prabusesc, luna de luna, pur si simplu. Autoritatile se eschiveaza de la rolul de arbitru", ne-a explicat Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO).

Daca anul trecut pretul la carcasa de miel era de 19 lei pe kilogram, in prezent acesta nu ar trebui sa depa­seasca 23-24 de lei pe kilogram. Cel putin astfel ne asigura repre­zen­tantii din industria de profil. Modificarile de pret se dato­reaza indeo­sebi majorarilor la TVA (de la 19% la 24%), la combustibili si la fu­raje, spun acestia.

Saptamana aceasta nu cred ca vom avea, in piata, preturi mai mari de 22-24 de lei la carcasa de miel. Daca marile lanturi de magazine vor majora preturile peste acest nivel, in loc sa se cumpere un miel, oamenii vor lua doar un sfert. Fata de anul trecut, preturile nu au crescut foarte mult. Majorarile au fost generate de cresterile de pret la furaje, anul agricol 2010 fiind unul mai slab in intreaga lume, dar si de cele de la com­bustibili", a declarat Dragos Frumo­su, pre­se­dintele FNSIA, pentru ,,Fin.ro".

Majoritatea mieilor comercializati in retelele autohtone de magazine sunt din Romania, a mai afirmat prese­din­tele FNSIA.

Tot articolul, in Financiarul

BM: Economia Romaniei va inregistra in 2012 cel mai mare avans dintre noile state membre UE... Aurul depaseste toate asteptarile analistilor. A urcat la 1.496 $/uncie, o noua valoare-record...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x