Antena Căutare

Angajatii ANRE isi primesc inapoi salariile mari

Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) isi va primi inapoi banii, independenta si puterea decizionala cu privire la schemele de personal asemeni BNR sau Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, dupa ce Comisia Europeana a decis ca restructurarea sa incalca prevederile comunitare.


Europenii au trimis o scrisoare la data de 25 iunie prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana (UE). Saptamana trecuta, guvernantii si-au adus aminte pe ultima suta de metri de aceasta problema. Astfel, reprezentantii SGG au avut o intalnire cu cei ai ANRE, dar si de la ministerele Economiei si Finantelor la data de 12 iulie.

Modificarile "au adus atingere independentei autoritatii de reglementare, in sensul conferit de legislatia comunitara, prin pierderea independentei functionale si financiare, corelativ cu migrarea masiva a specialistilor ANRE catre sectorul privat, ca urmare a diminuarii drepturilor salariale specifice reglementatorilor", potrivit notei SGG. Iar independenta autoritatilor de reglementare este stipulata expres in patru directive europene: Directiva 2003/55/CE a Parlamentului European si a Consiliului, precum si cele 2003/54/CE, 2009/72/CE si 2009/73/CE.

Institutiile si-au insusit criticile europene si propun elaborarea unui act normativ cu caracter de lege care sa reglementeze: trecerea ANRE in coordonarea premierului; revenirea la finantarea integrala din venituri proprii; autonomie in executia si implementarea bugetului; asigurarea independentei de a dispune de resurse umane si aprobarea bugetului prin hotarare de guvern. Nota este datata de SGG 14 iulie, insa, coincidenta sau nu, la cateva zile dupa aceea, presedintele ANRE, Petru Lificiu, a fost inlocuit de vicepresedintele Dan Plaveti. Lificiu a ramas in institutie ca vicepresedinte.

Tot articolul pe Jurnalul

Foto: Intactimages

Vladescu: Deficitul bugetar va fi de 6,8% la sfarsitul anului... BERD / Economia romaneasca: contractie cu 3% in 2010, stagnare in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x