Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Apocalipsă pentru români! Salarii înghețate și taxe mai mari! Ce anunță ministrul Finanțelor: „Am rămas fără bani”

Mesaj alarmant de la Guvern: Economia României e pe butuci! Gaura din buget e uriaşă, spune ministrul de Finanţe. A estimat că deficitul ar putea ajunge la un record al ultimilor ani: 4,3 la sută. Asta se traduce, spun analiştii, prin măsuri dure care vor afecta milioane de români. Salariile şi pensiile ar putea îngheţa.

Ce anunță ministrul Finanțelor

La fel ca-n anii de criză, TVA ar putea sări de 20 la sută. Apocalipsa pentru bugetari este anunţată chiar de un fost ministru al Finanţelor.

Noul Guvern susţine că a ajuns la fundul sacului. Ministerul de Finanţe arată cifrele dezastrului în proiectul de execuţie bugetară: un deficit de 4,3% până la finalul anului, potrivit estimărilor. Peste ţinta de 3%, asumată de România!

Pe primele zece luni ale anului gaura din buget este de 29 de miliarde de lei. Motivul? Statul a colectat puţin. Au scăzut încasările din TVA, din impozitul pe profit sau din accize. În schimb, au crescut, cu 20 la sută faţă de anul trecut, cheltuielile cu salariile bugetarilor şi cu asistenţa socială.

După anunţul alarmant privind deficitul, ministrul de Finanţe nu spune exact şi ce măsuri vor fi luate. De cealaltă parte, fostul ministru al Muncii susţine că nu există o gaură uriaşă în buget şi că totul ţine de "măiestria" cu care va administra banii noul Executiv.

Guvernul Orban a promis că va face proiectul de buget pentru 2020 până la finalul lui decembrie.

Recomandari