Antena Căutare

Aprobarea bugetului pe 2012, amanata. Mai multi membri UDMR si PDL, nemultumiti de alocari

Aprobarea proiectului de buget pe anul 2012 a fost amanata pentru saptamana viitoare, in urma unei decizii de miercuri a liderilor coalitiei, potrivit unor surse oficiale. Proiectul de buget ar urma sa fie aprobat de Guvern pe 25 noiembrie si sa fie trimis Parlamentului pe 28 noiembrie.

Amanarea vine dupa ce mai multi ministri, in principal cei ai UDMR, sunt nemultumiti de fondurile repartizate si unii membri ai coalitiei, inclusiv din partea PDL, reclama fondurile insuficiente repartizate autoritatilor locale.

"In coalitie exista la acest moment mari nemultumiri legate de repartizarea fondurilor, in principal din partea ministrilor UDMR, astfel ca discutia trebuie reluata pornind de la fiecare minister in parte", au aratat sursele.

De asemenea, impreuna cu proiectul de buget, Guvernul ar urma sa modifice Legea finantelor publice locale, printr-o ordonanta de urgenta care reduce cota lunara defalcata din impozitul pe venit repartizata autoritatilor locale cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, si stabileste ca incasarile din impozitul pe veniturile din pensii vor fi varsate integral la bugetul de stat.

Miercuri, coalitia s-a reunit la Guvern, intr-o sedinta la care au fost si mai multi ministri, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor si a doua rectificare a bugetului din acest an.

In forma actuala, proiectul de buget pentru anul viitor prevede taieri de fonduri pentru jumatate dintre ministere, inclusiv la Educatie, Cultura, Agricultura si Justitie, dar si pentru Parlament, comparativ cu alocarile din acest an, si bugete mai mari pentru Sanatatate, Aparare, Administratia Prezidentiala, institutii din sistemul juridic, servicii de informatii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat insa ca nu poate accepta ca deficitul din 2012 sa fie realizat pe seama Ministerului Culturii, atentionand chiar ca institutia pe care o conduce s-ar putea inchide.

Proiectul de buget a fost discutat saptamana trecuta in sedinta de guvern, surse participante declarand ca principalele obiectii au fost ridicate de catre ministrii UDMR, care au reclamat ca fondurile rezervate Culturii si Educatiei sunt mai mici decat alocatiile din acest an si au cerut suplimentarea acestora.

Marti seara, premierul Emil Boc a declarat ca rectificarea bugetara va fi efectuata in aceasta saptamana sau cel tarziu saptamana viitoare, cu suplimentari de fonduri la ministerele Sanatatii, Culturii si la institutiile care se ocupa de derularea unor investitii in infrastructura.

Sursa: Antena3

Germania vrea politica fiscala unica in zona euro... Samsung, la Jucu? Coreenii ar putea reloca doua fabrici in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x