Antena Căutare

Au scazut incasarile la buget din impozitarea veniturilor salariale

Statul a incasat in acest an din im­pozitarea veniturilor si a salariilor cu 5,4% mai putin decat in 2009. Specialistii sustin ca reducerile din sectorul public vor duce la majo­rarea acestor pierderi, in conditiile in care guvernul s-a angajat fata de FMI ca va renunta la 90.000 de bugetari. Trendul descrescator va continua atata vreme cat guvernantii nu vor lua masuri reale de relansare a cresterii economice.

Incasarile bugetare din impozitarea veniturilor si a salariilor vor cunoaste o scadere importanta ca urmare a masu­rilor aplicate de guvern de la 1 iulie, spun specialistii. Pana acum, sumele incasate au fost pe tot parcursul anului sub valorile inregistrate in anul 2009.

Anul trecut, veniturile au fost mai mari decat in 2008, dar acest lucru a durat doar pana cand criza economica si-a facut resimtite pe deplin efectele. Ultimele date despre exe­cutia bugetara, din luna iulie, aratau o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut de 5,4%, de la 11,115 miliarde de lei la 10,513 miliarde de lei, in timp ce in iunie diminuarea a fost de 4,8%. „Sa astep­tam sa se intample ceva, sa ne pice ceva din cer nu este rezonabil.

Atat timp cat gu­vernul nu va lua masuri serioase pentru relansarea cresterii economice, nu vom avea niciun motiv sa credem ca trendul se va schimba. Vor fi domenii care vor merge mai bine, dar nu vor fi suficiente pentru a trage dupa ele restul economiei", a declarat pentru „Financiarul" specialistul in consultanta fiscala Gabriel Biris, Managing Partner Biris Goran. Pe de alta parte, Alex Massaci, director Servicii de con­sultanta privind impozitarea persoa­ne­lor fizice PricewaterhouseCoopers Roma­­­­nia, spune ca intr-o prima etapa dupa aplicarea masurilor intrate in vi­goare la 1 iulie ar trebui sa se inregistreze o crestere a veniturilor la buget pentru ca OUG 58/2010 era valabila pentru toate activi­tatile profesionale. Dupa aceea insa se va reveni la situatia de acum doua luni.

30.000 de bugetari au ramas fara locuri de munca

Analistii economici sustin ca scaderea incasarilor din venituri si salarii va fi proportionala cu reducerea personalului din sectorul public. Guvernul si-a asumat fata de FMI angajamentul ca va renunta la 90.000 de bugetari. Pana acum, potrivit datelor oficiale anuntate, 30.000 de per­soane si-au pierdut locurile de munca, iar cifra de la sfarsitul anului va trebui sa urce la 74.000.

Tot articolul, in Financiarul

Tabloul “Car cu boi” a lui Nicolae Grigorescu, scos la licitatie pentru o suma-record... RAFO, la un pas de obtinerea garantiilor de 330 mil. euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x