Antena Căutare

Aurul depaseste toate asteptarile analistilor. A urcat la 1.496 $/uncie, o noua valoare-record

Alt salt fulminant pentru metalul galben, care a inregistrat ieri o noua valoare-record, de 1.496,40 $/uncie. O crestere de peste 11 $ fata de cotatia de vineri, de 1.485 $/uncie. Prins de val, argintul a urcat, la randul sau, la 43,37 $/uncie, cea mai buna per­for­manta incepand din 1980. Surprinsi de aceasta evolutie, expertii au recunoscut ca nu inteleg cauzele scumpirii galopante. In ultima instanta, de vineri pana ieri nu s-a intamplat nimic extraordinar care sa justifice graba investitorilor de a opta in favoarea metalelor pretioase, refugiu traditional in fata unor pericole majore.

La sfarsitul lunii ianuarie 2011, pretul aurului a scazut la 1.318,20 $/uncie, dupa ce in primele zile ale anului atinsese 1.420 $/uncie. La acel moment, s-a spus ca piata a intrat in mult asteptata pauza de corectie.

Falsa presupunere: tensiunile din lumea araba au readus panica prin­tre investitori, metalul galben regasindu-si statutul de refugiu. Analistii s-au grabit sa revizuiasca previziunile privind evolutia aurului, anuntand, pentru 2011 prognoze pentru pretul me­diu, de la 1.500 $/uncie la 200 $/uncie.

Si atunci, si acum, cauzele evocate de specialisti pen­tru a justifica scumpirea aurului si, implicit, a argintului, au vizat temerile legate de datoria suverana a tarilor din zona euro, politica monetara a Chinei si riscurile inflationiste din tarile asiatice. Ieri, analistii europeni au estimat ca, dupa victoria euroscepticilor in alegerile de duminica din Finlanda, aceasta tara ar putea bloca ajutorul financiar acordat de UE tarilor puternic indatorate: Grecia, Irlanda si Portugalia.

Tot articolul, in Financiarul

ANALIZA: Sarbatorile pascale salveaza afacerile cu carne de miel... Energia verde: murim sau platim...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x