Antena Căutare

Autostrada Soarelui: Zero kilometri in trei ani

De la darea in folosinta din luna mai a anului 2007 a tronsonului Drajna - Fetesti, cu o lungime de 36,8 kilometri, lucrarile au intrat parca in conservare. Acum un an, reprezentantii Ministerului Transporturilor ne declarau ca in cel mult o luna ar fi trebuit sa demareze lucrarile pentru finalizarea ultimelor doua tronsoane din Autostrada Soarelui, respectiv Cernavoda - Medgidia si Medgidia - Constanta. La un an distanta soferii nu vad ceva concret, iar sezonul estival va veni cu traditionalele blocaje in trafic.

In ultimul an, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNDANR) a realizat doar lucrari de intretinere cum ar fi cele de desfundare a santurilor.

"In perioada 1 mai 2009-1 mai 2010 s-au intreprins lucrari de punere in ordine a partii carosabile, ca de exemplu reparatii gropi, colmatari imbracaminte asfaltica; s-au executat decolmatari si desfundari de santuri si rigole, s-a efectuat intretinerea curenta a podurilor si s-au executat marcaje rutiere", ne-a declarat Dorina Tiron, directorul general al CNADNR.

Tiron ne-a spus ca anul acesta se va lucra "pe toate tronsoanele autostrazii", respectiv Cernavoda - Medgidia, Medgidia - Constanta, precum si la centura Constanta. "Estimam ca stadiul fizic de finalizare a autostrazii va ajunge, la sfarsitul lui 2010, la aproximativ 55%", a spus Tiron.

Potrivit contractelor de proiectare si executie a lucrarilor aferente celor doua tronsoane de autostrada, termenul de finalizare ar trebui sa fie anul 2011.

Tronsonul Cernavoda - Medgidia este realizat de firma Colas SA, va avea o lungime de 19,2 km si va costa 224 de milioane de euro. Pe tronsonul Medgidia - Constanta, cu o lungime de 31,8 km kilometri, lucreaza JV Astaldi& Max Böegl. Valoarea contractului cu consortiul italiano-german este de 211 milioane de euro, iar fondurile pentru executie provin de la BEI.

Contractele prevad si amenzi record pentru proiectele de infrastructura, constructorul care nu respecta termenul de finalizare fiind penalizat cu 0,05% din valoarea contractului pentru fiecare zi de intarziere, iar daca penalizarile ajung la 15% se reziliaza contractul.

Tot articolul, in Jurnalul National

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor, limitat sau eliminat... Restaurantele structurilor turistice vor primi fonduri europene nerambursabile, de la 1 iulie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x