Autoritatea a fost sesizată că anumite persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau CJPC şi care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi. Instituţia reaminteşte că nu încasează numerar la finalul controlului, amenzile fiind plătite la Trezorerie.
”Au apărut informaţii că falşii comisari ANPC au desfăşurat astfel de activităţi ilegale de control, prin utilizarea unor legitimaţii asemănătoare cu cele oficiale.
ANPC va reaminteşte faptul că niciodată comisarii Autorităţii nu solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului. În cazul aplicării de sancţiuni contravenţionale, acestea se achita la Trezorerie şi nu comisarilor aflaţi în control.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor va primi doar copia chitanţei de vărsământ”, a transmis, vineri, ANPC. Sursa citată de News.ro a precizat că membrii organizaţiilor neguvernamentale din domeniul protecţiei consumatorilor nu au drept de control.
”Pentru a preveni viitoare încălcări ale legii, atragem atenţia operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se face controlul, să verifice legitimaţiile comisarilor care vin în control şi să anunţe imediat poliţia în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate”, a mai transmis ANPC.
Operatorii economici sunt sfătuiţi:
· Să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acţiunea de control;
· Ordinele sunt semnate de comisarul şef/comisarul şef adj.;
· Să verifice legitimaţiile comisarilor;
· Să nu achite în numerar amenzile aplicate de comisarii ANPC. Amenzile se achită la trezoreria pe raza căreia se află sediul social al operatorului economic;
· Să anunţe imediat poliţia în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate.
(sursa: Capital)
Loteria Română a acordat câştiguri în valoare totală de peste 231,84 de milioane de euro în 2019... Noi provocări la început de an: ce afaceri au potențial în 2020...