Antena Căutare

“Baietii destepti” din energie, obligati la transparenta de PE

Comercializarea en-gros de energie va fi monitorizata independent la nivel european si nicio companie nu va putea face vreo tranzactie daca nu va fi inscrisa intr-un registru european, potrivit unei decizii luate de Parlamentul European.



Regulamentul, adoptat de eurodeputati cu 616 voturi pentru, 26 impotriva si 24 abtineri, prevede ca la nivelul intregii Uniuni Europene comercializarea en-gros va fi monitorizata in mod independent, pentru a le permite statelor membre sa previna si sa pedepseasca comportamentul anticoncurential.

Regulamentul UE privind integritatea si transparenta pietei energetice (REMIT) vizeaza intregul comert en-gros cu energie din UE, precum contractele si instrumentele derivate pentru productia, furnizarea si transportul de gaze naturale si energie electrica.

Noile reguli cuprind interdictii clare cu privire la tranzactiile pe baza informatiilor privilegiate si la manipularea pietei, iar penalitatile trebuie sa reflecte daunele cauzate consumatorilor.

"Afaceri incheiate in detrimentul consumatorilor"

"Dorim ca preturile sa fie transparente. Din pacate prea multe afaceri sunt incheiate in detrimentul consumatorilor finali care sunt nevoiti sa plateasca preturi ridicate la energie. Europa are nevoie de piete de energie transparente, care sa fie protejate de abuzuri. Acesta este obiectul prezentului regulament", a declarat in timpul dezbaterii pe acest subiect raportorul PE, eurodeputatul Jorgo Chatzimarkakis.

Agentia pentru cooperarea autoritatilor de reglementare din domeniul energetic (ACER) va monitoriza acordurile incheiate si va furniza date statelor membre UE, care vor investiga incalcarile regulamentului si vor aplica masuri corective. Pentru a echilibra competentele ACER cu cele ale autoritatilor nationale de reglementare, directorul agentiei va trebui sa se consulte cu autoritatile nationale pe chestiuni legate de piata energiei, dar nu va fi conditionat de opiniile acestora.

Adio firmelor-capusa de cativa angajati

La solicitarea Parlamentului European, va fi creat un registru european, bazat pe registrele nationale, astfel incat toti comerciantii de energie sa fie listati. Niciun participant de pe piata nu va putea efectua o tranzactie daca nu apare in acest registru. Textul regulamentului a fost deja convenit la nivel informal cu Consiliul. Odata ce se va ajunge la un acord formal in prima lectura, regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al UE.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Erste a incheiat un acord cu patru SIF-uri pentru 24,12% din BCR, ofera sub 500 mil.euro... A inceput lupta pentru oferta Transelectrica: BCR, KBC Securities, Intercapital, Raiffeisen si BRD au cumparat caietele ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x