- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
De la 1 septembrie 2010 Romania vinde 500 MW de energie electrica in Serbia la un pret de 150 lei/MWh, cu 15%-20% sub cotatia medie de pe bursa de energie OPCOM si la jumatate fata de cat platesc consumatorii captivi, inclusiv populatia. Afacerea a fost pusa la cale de Ionel Mantog, baronul PDL de Gorj, foarte bun amic cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.
Mantog i-a oferit acestuia din urma pe tava un contract pe un an, care prevede vanzarea de catre compania de stat Electrica a 500 MW de energie catre firma Rudnap din Serbia, o filiala a unui off-shore din Cipru, Altaria Research Limited. Mai departe, Rudnap vinde energia in Grecia.
Multe semne de intrebare
Exportul este neobisnuit din mai multe puncte de vedere. In primul rand, sare in ochi cantitatea mare de electricitate care se revarsa peste granita.
In al doilea rand, acest contract nu a fost facut prin bursa de energie, asa cum prevede legea, intrucat energia a fost cedata direct unui furnizor, aparent ca oricare altul. In fine, cele mai frapante aspecte sunt originea acestui curent si pretul. Potrivit lui Laurentiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, curentul exportat este un mix de la cei mai ieftini producatori interni, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si complexurile Turceni si CE Rovinari, care au cele mai scazute preturi pe termo.
Ciurel spune ca pretul de cos de 150 lei/MWh este la jumatatea celui pe care consumatorii captivi il platesc, de 300 lei/MWh.
Tot articolul, in Financiarul
Finantarea constructiilor, la cea mai scazuta cota din CEE... UPC Romania a pierdut 93.000 de clienti la noua luni...