"Daca ne uitam in termeni de evaluare pe baza cashflow-ului generat de cele doua companii, OMV arata mai rau decat Petrom. Insa, majorarea de capital de la OMV nu afecteaza SPO-ul Petrom si nici invers pentru ca in piata se adreseaza unor clase diferite de investitori", mai spune Matthias Siller. El, de asemenea, exclude un interes in ceea ce priveste titlurile Petrom venit din partea unor investitori strategici cum sunt companiile petroliere, din cauza pachetului de control de 51% detinut de catre OMV, care descurajeaza orice investitie strategica.
Statul intentioneaza sa isi reduca aproape la jumatate participatia la Petrom, cea mai mare companie romaneasca, prin vanzarea unui pachet de 9,84% din actiuni din cele 20,6% cat are acum. Operatiunea de vanzare a actiunilor pe Bursa de la Bucuresti, unde este listata Petrom, este asteptata sa aduca in conturile statului minim 500 milioane de euro, bani care ar urma sa fie folositi pentru a reduce deficitul la bugetul de stat.
Operatiunea statului de vanzare de actiuni Petrom pe Bursa va fi intermediata de catre consortiul format din banca de investitii Renaissance Capital si societatile de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, care intentioneaza sa faca tranzactia cel mai devreme in luna iulie.
Consortiul condus de Renaissance Capital a castigat licitatia organizata de catre statul roman in fata unor nume grele precum Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura sau ING si UBS, pe motiv ca au cerut cel mai mic comision de succes autoritatilor, de 0,325% din valoarea tranzactiei.
Rezultatul licitatiei pentru desemnarea consultantului care va intermedia SPO-ul Petrom a provocat insa nemultumiri in randul mai multor jucatori de talie globala. Nici expertii Barings Asset Management nu vad cu ochi buni modul cum statul a organizat pana acum procesul in cazul operatiunii Petrom.
"Statul roman a dezamagit (in modul cum a condus procesul de SPO la Petrom - n.r)", afirma Matthias Siller.
Investitorii vor avea acum mai multe motive sa priveasca spre bursa de la Bucuresti, dupa ce rusii de la Vimetco si-au anuntat intentia de a scoate la vanzare un pachet de 21% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina, operatiune ce ar putea avea loc la finele lunii viitoare.
OMV, proprietarul Petrom, a declinat orice interes pentru actiunile scoase la vanzare de statul roman, in conditiile in care pozitia de control in cadrul companiei, oferita de pachetul de 51%, nu s-ar modifica substantial. Mai mult, austriecii au si ei nevoie de bani pentru a-si finanta proaspetele achizitii din Turcia si Tunisia, a caror valoare cumulata este de circa 1,5 mld. euro. OMV a anuntat ca va recurge la o majorare de capital de pana la 900 mil. euro, operatiune ce se va derula pe bursa de la Viena pana la 6 iunie, o alta cale de a atrage fonduri proaspete fara insa sa-si mareasca gradul de indatorare fiind o emisiune de bonduri hybrid, a carei valoare nu a fost precizata.
Numele Barings este legat si de vanzarea Petrom in 2004 de catre statul roman catre OMV, in conditiile in care partea romana a avut ca si consultant in acel proces bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings.
Baring Asset Management este o firma internationala de management a investitiilor, care avea in administrare active de peste 51 mld. dolari la finele anului trecut. Barings este unul dintre pionierii industriei globale de profil, fiind la origine o banca britanica de investitii fondata in 1762, care a intrat in colaps in 1995 datorita pierderilor de peste 1,3 mld. dolari provocate de operatiunile cu derivative ale unui trader al bancii pe pietele din Asia.
Ulterior, grupul financiar olandez ING a preluat banca Barings si si-a incorporat activele in cadrul subsidiarei ING Barings. ING Barings a fost alaturi de Credit First Boston unul dintre consultantii statului roman la privatizarea Petrom din 2004, privatizare al carei castigator a fost grupul austriac OMV. Ulterior, ING a vandut pe bucati activele fostei banci britanice de investitii, prestigiosul brand Barings, vechi de peste doua secole, fiind acum pastrat doar de catre Barings Asset Management, aflata acum in portofoliul gigantului american MassMutual, care are active in administrare de peste 448 mld. dolari la nivel global.
sursa:Antena3
foto:Intact Images